Brajović: Aktuelna vlast ponižava Crnogorce

"Ćuti i kada prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sa stolice Svetoga Petra, redovno proklinje crnogorski narod i državu. Ćuti i kada velikog Njegoša najbrutalnije vrijeđaju njeni koalicioni partneri"
159 pregleda 32 komentar(a)
Đorđije Brajović, Foto: Crnogorska
Đorđije Brajović, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 12.02.2017. 07:55h

Zbog nebrige ili nedostatka elementarnog osjećaja za svoj narod od strane aktuelne vlasti, građani crnogorske nacionalnosti uživaju mnogo manji stepen građanskih prava i sloboda od manjinskih naroda u sopstvenoj državi. Kod činjenice da neki manjinski narodi, ne tako rijetko zloupotrebljavaju svoja građanska prava i slobode u Crnoj Gori, položaj Crnogoraca kao temeljnog naroda ove države je još ugroženiji, ocijenio je potpredsjednik Crnogorske Đorđije Brajović.

Dodaje da zarad očuvanja vlasti po svaku cijenu, "vladajuća nomenklatura ćuti na sve nacionalističke ispade unionista kojima se podrivaju temelji naše državnosti".

"Ćuti i kada prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sa stolice Svetoga Petra, redovno proklinje crnogorski narod i državu. Ćuti i kada velikog Njegoša najbrutalnije vrijeđaju njeni koalicioni partneri. Ćuti država i kada svi barjače zastavama susjednih nam država i pjevaju himne koje nijesu crnogorske. Ne pada im na pamet da u obrazovni sistem vrate odavno nam istrgnute i skrivene stranice naše svijetle istorije na osnovu kojih bi naša djeca lakše znala ko su, što su i odakle su. Ista stvar je u književnosti i kulturi, a najgora je u religiji i vjeri, jer brojni nacionalni Crnogorci nemaju gdje da se Bogu pomole", saopštio je Brajović.

Ističe da je za ovu vlast sve to od manjeg značaja "jer su navikli da Crnogorci znaju da ćute i trpe zbog opšteg dobra i opstanka svoje države".

"Niko i nikada se nije tako poigravao sa najiskrenijim osjećanjima svoga naroda kao ova nepromjenjiva vlast i to samo zarad vlasti po svaku cijenu i svega onog što uz nju ide. Mi iz Crnogorske jasno poručujemo da ovoj Crnoj Gori nedostaje poštovanja i samopoštovanja i da bez jačanja identiteta Crnogoraca i identiteta države Crne Gore nema budućnosti ni našoj državi, ni našem narodu. Zalažući se za afirmaciju ustavnog patriotizma u Crnoj Gori mi želimo jaču i stabilniju Crnu Goru i dobro znamo da ona ne može biti takva dok god je ovakav odnos aktuelne vlasti prema svom crnogorskom narodu".

Brajović dodaje i da se samo jačanjem prava, sloboda i svih identitetskih vrijednosti crnogorskog naroda, ali nikada na štetu drugih naroda u Crnoj Gori, može jačati država.

Bonus video: