Iza DPS 7 kompleksnih mjeseci, bojkot opozicije je nastavak agresije

On je rekao da su vrata izvršne vlasti otvorena za dijalog "sa takozvanim građanskim dijelom opozicije"
0 komentar(a)
Duško MArković, Milo ĐUkanović, Foto: Boris Pejović
Duško MArković, Milo ĐUkanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2017. 14:16h

Premijer Duško Marković ocijenio je da su prethodnih sedam i po mjeseci bili teški za Crnu Goru, i ujedno najkompleksniji period u istoriji Demokratske partije socijalista (DPS), prenosi portal RTCG.

Marković je ocijenio da je taj period bio težak posebno zbog, kako je rekao, pokušaja terorizma i pokušaja da se spriječi put Crne Gore ka NATO-u.

Uprkos svemu, smatra Marković, DPS i Vlada na čijem je čelu odigrali su istorijsku ulogu. Nastavak bojkota parlamenta, kako je rekao, predstavlja "nastavak agresije prema Crnoj Gori". On je pozvao opoziciju da se vrati u Skupštinu Crne Gore.

"Aktuelni bojkot parlamenta nije ništa drugo do nastavak agresije na Crnu Goru sa istih adresa koje su to činile u susret oktobarskim izborima. Vlada je u prethodnih dva i po mjeseca bila snažno posvećena jačanju unutrašnje kohezije", rekao je Marković.

Otvoreni za dijalog s opozicijom

On je rekao da su vrata izvršne vlasti otvorena za dijalog "sa takozvanim građanskim dijelom opozicije".

"Više puta smo ponavljali da smo spremni da nakon njihovog povratka u parlament otvorimo i mjesta u samoj vladi za njihove predstavnike. Međutim, dok se oni premišljaju šta da rade, mi ni na trenutak ne smijemo gubiti vrijeme. Nijesmo gubili vrijeme, već smo energiju usmjerili na finansijsku konsolidaciju budžeta", rekao je Marković.

On je rekao i da će se rad ministara u njegovog Vladi provjeravati nakon godinu dana mandata, jednako kao, kako je kazao, i rad premijera.

Marković je podsjetio na, kako je rekao, beskrupulozan nasrtaj na naš sistem i državni integritet tokom predizborne kampanje", koji je, kako tvrdi, podrazumijevao pripremu terorističkog napada koji bi imao nesagledive posljedice po Crnu Goru.

"Cilj je bio jasan - da se zaustavi Crna Gora na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji (EU), i da se vrati na pogrešan kolosjek i pogrešnu stranu istorije", rekao je Marković.

On je rekao da se veličina tog trenutka još nedovoljno sagledava.

Uprkos tome smo, kako je rekao, nadomak cilja, jer je proces NATO integracija u finalnoj fazi.

Marković je ocijenio da je napredak prema EU impresivan, a naša zemlja je otvorila 26 poglavlja, dok se očekuje otvaranje još dva poglavlja, ali i početak njihovog zatvaranja, što će označiti novu fazu odnosa Crne Gore i EU.

Đukanović: Na par sedmica od NATO-a

"Svjesni smo da brzina napredovanja nije uslovljena kvalitetom rada. Veliki su izazovi pred EU, a politika proširenja nije prioritet", rekao je Marković.

Vjeruje da će do kraja mandata Vlada na čijem je čelu okončati pregovarački proces.

Lider DPS-a, Milo Đukanović, rekao je na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa te partije, da je neophodno da se nađe formula za brži ekonomski rast, čak i, kako je reako, "eliminisati ljude sa funkcija ako ometaju razvoj biznisa." Potrebno je, prema riječima Đukanovića, obezbijediti bolji standard građana, a magistralni put razvoja je "put ka NATO-u i EU".

"Danas konstatujemo da smo na par sedmica od članstva u NATO, i dok smo dobro odmakli i na putu evropskih integracija, te da je danas neupitno da Crna Gora ispuniti sva mjerila i standarde i da će se kvalifikovati da postane prva sljedeća članica EU", rekao je Đukanović.

Poručio je i da je motiv svima da ljudi u Crnoj Gori žive kvalitetom građana EU.

Bonus video: