Ministri tri države za što skorije okončanje ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi

"Dogovoreno je da se kooperacija dodatno ojača u oblastima vanjske politike i bezbjednosti, a poseban akcenat stavljen je na realizaciju konkretnih regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata“
53 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Mvpei.gov.me
Srđan Darmanović, Foto: Mvpei.gov.me
Ažurirano: 10.02.2017. 20:05h

Šefovi diplomatija Crne Gore, Albanije i Hrvatske poslaće zajedničko pismo članicama NATO-a koje jos nijesu završile proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi i založiti se za što skorije okončanje procedure, poručeno je na prvom sastanku Jadranske trilaterale.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Splitu, zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davorom Ivom Štirom i ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, na prvom sastanku Jadranske trilaterale, regionalne inicijative tri jadranske zemlje, sadašnje ili buduće članice NATO-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministri su pozdravili skoro članstvo Crne Gore u NATO-u i dogovorili konkretne aktivnosti u cilju promocije brzog završetka procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore.

"U tom kontekstu, tri ministra će poslati zajedničko pismo članicama Alijanse koje jos nijesu završile ratifikacionu proceduru i založiti se za njeno što skorije okončanje“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su naveli da su zadovoljni odličnim odnosima između tri zemlje i saglasili se da treba produbiti i unaprijediti zajednički rad, u cilju održavanja i promocije mira, stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa i ekonomske saradnje u našem regionu.

"Dogovoreno je da se kooperacija dodatno ojača u oblastima vanjske politike i bezbjednosti, a poseban akcenat stavljen je na realizaciju konkretnih regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, naglašen je doprinos koji Berlinski proces daje infrastrukturnoj povezanosti zemalja regiona i izraženo očekivanje da će Samit zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, u julu, biti prilika da se saradnja u tom okviru dodatno poboljša i konkretizuje.

"Na sastanku je usvojena Zajednička deklaracija ministara tri zemlje. Nakon formalnog dijela programa, upriličena je posjeta Regionalnom centru za održivo upravljanje obalnim područjima (PAP-RAC), gdje su prezentovane aktivnosti te renomirane institucije u oblasti zaštite obalnog područja u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji“, rekli su iz Minitarstva.

Bonus video: