Opozicija za sada bez planova o saradnji: Platforma kasni zbog Nikšića

“Sve je podređeno izborima u Nikšiću i partije su fokusirane na što bolji rezultat. Iako su stranke do sada u medijima djelovale zajednički, zbog izborne kampanje primjetna je oštrija retorika”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”
14 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.02.2017. 07:50h

Lideri opozicionih partija neće razmatrati strategiju o zajedničkom djelovanju dok se ne završe lokalni izbori u Nikšiću, saznaju “Vijesti”.

Više sagovornika iz opozicije potvrdilo je da od novogodišnjih praznika nije bilo zajedničkih sastanaka opozicionih lidera, navodeći da se zvanični susreti ne očekuju prije marta.

“Sve je podređeno izborima u Nikšiću i partije su fokusirane na što bolji rezultat. Iako su stranke do sada u medijima djelovale zajednički, zbog izborne kampanje primjetna je oštrija retorika”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Prema drugom izvoru udaljavanje unutar opozicije počelo je krajem prošle godine kada se Demokratski front i tzv. “građanska opozicija” nijesu mogli dogovoriti oko zajedničke platforme kojom bi tražili ponavljanje parlamentarnih izbora. Dok su u Frontu tražili da se formiraju paralelni vlada i parlament, iz Socijaldemokratske partije (SDP), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa i pokreta URA u neformalnim razgovorima su odbili takvu mogućnost, zahtijevajući ponavljanje izbora prije 2018. godine.

Iako je nakon praznika među opozicionarima bilo medijskih čarki zbog tvrdnji lidera pokreta URA i SDP Žarka Rakčevića i Ranka Krivokapića da će se vratiti u parlament kada se bude glasalo o učlanjenju u NATO, ozbiljnije nesuglasice počele su nakon odbijanja nekih od stranaka da budu dio široke opozicione koalicije u Nikšiću. Otvorene medijske svađe uslijedile su nakon poziva lidera Demokrata Alekse Bečića i potpredsjednika pokreta URA Dritana Abazovića na smjenu generacija u opoziciji.

Ističući da opozicioni lideri neformalno i dalje komuniciraju, sagovornik “Vijesti” iz Demokratskog fronta tvrdi da bi oštrija medijska retorika mogla uticati na dalje zajedničko djelovanje.

“Teško ćemo pričati o saradnji nakon Nikšića, kada se u saopštenjima iznose teške optužbe na račun kolega sa kojima su do juče pregovarali o zajedničkoj strategiji. Jasno da ćemo zbog višeg interesa morati da sarađujemo”, kazao je on.

Bonus video: