Bošković: Integracijom zemalja Zapadnog Balkana može se obezbijediti dugotrajna stabilnost

„Bošković je istakao da talas migrantske krize koji je potresao Evropu nije pogodio Crnu Goru, ali da će Crna Gora pratiti politiku EU i prilagođavati svoje mehanizme datoj situaciji“, saopšteno je iz Ministarstva
0 komentar(a)
Inicijativa Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) i Salzburškog foruma, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Inicijativa Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) i Salzburškog foruma, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 08.02.2017. 14:00h

Integracijom zemalja Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture može se obezbijediti dugotrajna stabilnost u regionu, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

“Krucijalno je zadržati jasnu evropsku perspektivu regiona, s obzirom na to da je stabilnost Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za stabilnost Evropske unije (EU) u cjelini”, kazao je Bošković danas na sastanku ministara odbrane i unutrašnjih poslova u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) i Salzburškog foruma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanak je okupio ministre tih resora iz Austrije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije i Kosova.

Cilj sastanka bio je, kako se navodi, sagledavanje savremenih bezbjednosnih izazova i analiza aktuelne migrantske krize sa fokusom na region Zapadnog Balkana.

„To je bila i prilika da se predstavnici država članica CEDC inicijative i Salzburškog foruma sastanu sa kolegama iz Jugoistočne Evrope, kako bi inicirali izradu Akcionog plana sa usaglašenim mehanizmima koji bi bili aktivirani u slučaju novih talasa migracija i održivog zatvaranja imigracione rute na Zapadnom Balkanu, i definisali zajedničke mjere za suzbijanje ilegalne migracije“, kaže se u saopštenju.

U fokusu diskusije su bila i pitanja mogućeg osnivanja Centara za primanje zahtjeva za azil u zemljama koje nijesu članice EU i repatrijacije ilegalnih migranata.

„Bošković je istakao da talas migrantske krize koji je potresao Evropu nije pogodio Crnu Goru, ali da će Crna Gora pratiti politiku EU i prilagođavati svoje mehanizme datoj situaciji“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković je, kako se navodi, upoznao prisutne sa nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, kojim se bliže definiše upotreba jedinica Vojske Crne Gore, kao podrška policiji u zaštiti državne granice unutar nacionalne teritorije u kriznim situacijama.

Bošković je istakao da je Crna Gora spremna da, kao pouzdan partner šire međunarodne zajednice, stane rame uz rame sa evropskim partnerima i, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinese očuvanju mira i bezbjednosti, ne samo regiona, već i šire.

Bošković je, kako se navodi, rekao da je regionalna i međunarodna razmjena informacija i obavještajnih podataka od izuzetnog značaja za pružanje adekvatnog odgovora na izazov kakva je migrantska kriza.

Bonus video: