Rudović: Progon političkih neistomišljenika je uvod u diktaturu

“Uprkos značajnim političkim razlikama URA-e i DF-a, postoje ciljevi oko kojih ne smije biti sporenja. A to su – pravda, ljudska prava i sloboda govora, kontrolisana i odgovorna vlast, pravna država i profesionalno pravosuđe"
16 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: URA
Neđeljko Rudović, Foto: URA
Ažurirano: 08.02.2017. 11:45h

Svaki građanin Crne Gore može biti uhapšen i proglašen zavjerenikom, ukoliko je za to dovoljna tvrdnja nekog bivšeg pripadnika tajne službe. To je uvod u otvorenu diktaturu, širenje straha i progon oponenata, smatra funkcioner pokreta URA Neđeljko Rudović.

“Uprkos značajnim političkim razlikama URA-e i DF-a, postoje ciljevi oko kojih ne smije biti sporenja. A to su – pravda, ljudska prava i sloboda govora, kontrolisana i odgovorna vlast, pravna država i profesionalno pravosuđe. Zbog toga, zahtijevamo da Specijalni tužilac predoči javnosti dokaze, na osnovu kojih je uhapšen i poslat u pritvor Mihailo Čađenović, član DF-a”, naveo je Rudović.

On ističe da je “za svakog građanina Crne Gore, koji želi da živi u slobodnom društvu”, neprihvatljiv progon političkih neistomišljenika i neosnovano pritvaranje.

“Nije dovoljno osloniti se na tvrdnje penzionisanog pripadnika službe bezbjednosti iz Srbije, nego te tvrdnje moraju biti provjerene i dokumentovane. U suprotnom, sve liči na još jednu ujdurmu i loš scenario onih koji iza kulisa rade za centre moći”, zaključuje Rudović.

Iz URA-e podsjećaju da je “navodni državni udar 16. oktobra, poslužio DPS-u da preko svojih eksponenata u državnom aparatu, faktički uvede vanredno stanje na dan izbora, te da frizirajući volju građana uzurpira vlast i nastavi da podiže tenzije”.

“Nastavljena je stara opasna praksa otkrivanja državnih neprijatelja, uoči svih važnijih izbora. Pa izgleda da smo, od nekadašnjih vođa SDA, Ramba Kovačevića, “albanskih terorista” iz Orlovog leta, Dikića i Sinđelića, sada došli do Mihaila Čađenovića. Dok DPS brani državu od izmišljenih neprijatelja, nezaposlenost raste, novih radnih mjesta nema - osim za djecu funkcionera DPS-a, a mladi odlaze ili maštaju o odlasku iz Crne Gore”, ističe Rudović.

Rudović navodi da su istražni organi, osim obaveze da saopšte na osnovu čega je uhapšen Čađenović, dužni da javnosti objasne – šta su učinili da prekinu prijetnje po bjezbjednost građana, izazvane čestim obračunima kriminalnih klanova, te zašto država neće ili ne može da pobijedi kriminalne bande i narko-dilere.

“Suštinski, da li postoje i ko čini centre moći koji vuku konce, dok državni organi, uključujući policiju i tužilaštvo, igraju uloge koje su im namijenili. A jedna od njih je i sprečavanje demokratskih političkih promjena po svaku cijenu”, zaključio je Rudović.

Bonus video: