Pejović i dalje vodi pregovore

“Mjesto glavnog pregovarača zvanično nije prestalo da postoji. Imajući u vidu kompatibilnost poslova, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović nastavlja da obavlja funkciju glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU”, saopšteno je “Vijestima” iz Pejovićevog kabineta
7 komentar(a)
Aivo Orav, Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2017. 07:41h

Ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović zadržaće mjesto glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, iako je krajem novembra prošle godine dobio resor u Vladi.

“Mjesto glavnog pregovarača zvanično nije prestalo da postoji. Imajući u vidu kompatibilnost poslova, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović nastavlja da obavlja funkciju glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU”, saopšteno je “Vijestima” iz Pejovićevog kabineta.

Pejović se na mjestu glavnog pregovarača nalazi od kraja decembra 2011. U tom periodu, Crna Gora je otvorila 26 pregovaračkih poglavlja sa Briselom.

Za razliku od Crne Gore, Vlada Srbije ima ministarku bez portfelja zaduženu za evropske integracije Jadranku Joksimović ali i glavnu pregovaračicu Tanju Miščević.

Prije nego što je ušla u EU, u Hrvatskoj je samo nakratko postojao sistem ministra evropskih integracija i glavnog pregovarača. Tadašnja ministarka evropskih integracija bila je aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, dok je glavni pregovarač bio Vladimir Drobnjak.

Pejović sa mjesta glavnog pregovarača sa EU mjesečno do kraja novembra primao više od 3.260 eura, uz gotovo 525 eura kao državni sekretar za evropske integracije dok kao nacionalni koordinator za pretpristupne fondove EUnije primao naknadu.

Međutim, kako je “Vijestima” rečeno iz njegovog kabineta, Pejović sada prima 2.000 eura manje. Njegova decembarska plata iznosila je 1.766 eura.

Bonus video: