Urbanizam u Budvi sređuje kadar Branimira Gvozdenovića?

Brojna su neočekivana kadrovska rješenja iza kojih je vidan uticaj DPS-a na novu vlast. Ne zna se gdje ih je više, kod Demokrata ili DF-a
344 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.02.2017. 15:42h

Običaj je da se svakoj novoj vlasti pruži grejs period lišen kritike za (ne)učinjeno od nekih 90 dana pa će tako biti i u slučaju Budve, što se ne odnosi i na predloge kadrovskih rješenja koje nudi opcija koja je osvojila većinu glasova na proteklim oktobarskim izborima, Demokrate CG, Demokratski front, koalicija Bura budi Budvu – SNP i Demos i koalicija Budva mora – URA,SDP, LP. Tri mjeseca nakon izbora i verifikacije odborničkih mandata, te izbora predsjednika Opštine Dragana Krapovića i predsjednika Skupštine Veselina Markovića, izvršna vlast nije kompletirana, ali su predlozi za funkcije opštinskih sekretara i direktora opštinskih preduzeća i javnih ustanova uglavnom poznati i – razočaravajući, piše Monitor.

Odabir kadrova gotovo svih političkih partija daleko je od onoga što su građani Budve od ovih izbora očekivali dajući svoj glas strankama koje su obećavale bezuslovni otklon od dosadašnje pogubne vladavine DPS-a, kriminala i nepotizma, koji je blokirao lokalnu upravu posljednjih 15 godina. Grmjeli su lokalni opozicioni lideri tokom kampanje o depolitizaciji lokalne uprave, o nekom potpuno novom načinu vladanja Budvom, o stručnim, poštenim i nekompromitovanim ljudima koji će Budvu podići iz pepela. Pokazalo se, međutim, kako će političke dinastije koje su decenijama vladale Budvom, zamijeniti neke druge. Umjesto Marovića, Rađenovića ili Lazovića instaliraju se nove familije u izvršnoj vlasti.

Lideri lokalnih partija i partijica URA-e, Demosa i ostali, nisu odoljeli izazovu da u foteljama izvršne vlasti vide svoje najrođenije, sinove, kćeri, snahe, braću, sebe same i ostalu širu i dalju rodbinu, što je naišlo na veliko razočarenje birača.

Pronađen je način da se bivši DPS kadrovi ili sa njima povezane osobe i poslovni partneri članova budvanske kriminalne organizacije, ponovo nađu na ključnim mjestima u gradskoj vlasti, pa se mnogi Budvani tri mjeseca nakon izbora pitaju, šta se zapravo promijenilo.

Jedno od skandaloznih kadrovskih rješenja je predlog Demokrata da funkciju opštinskog sekretara za urbanizam povjeri Stevu Davidoviću, rukovodiocu Direktorata za državna planska dokumenta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Davidović je kadar od povjerenja bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića, u čijem mandatu godinama pokriva vrlo važnu poziciju sa koje je imao direktan uticaj na proces urbanizacije prostora budvanske opštine.

Davidović je na čelu Radnog tima Vlade CG za valorizaciju turističkih lokaliteta obuhvaćenih državnim studijama lokacije u okviru Prostornog plana posebne namjene za Morsko dobro, za Skadarsko jezero, područje Durmitora i u okviru prostornih urbanističkih planova opština. Pa i za realizaciju projekta Buljarica Bay.

Širok je dijapazon nedležnosti Davidovića koje su u sukobu sa interesima Opštine Budva, na koje su opozicione partije tokom izborne kampanje ukazivale.

Ključno pitanje oko kojeg je opozicija bila izuzetno angažovana, na kome je dobila značajan broj glasova, bila je izrada DSL za Luku Budva. Opozicione stranke su se protivile načinu na koji se radi ovaj planski dokument od strateškog značaja za razvoj grada, daleko od očiju javnosti i bez učešća građana Budve. Vodila se polemika u medijima, partije i nevladine organizacije potpisivale su deklaracije na tu temu.

Iz Davidovićevog Direktorata, u ime Ministarstva, opoziciji je upućen arogantan i uvredljiv odgovor u kome se opravdane primjedbe kvalifikuju politikanstvom a konkretni zahtjevi paušalnim i neodređenim, koji tobože ne daju prostora za argumentovan dijalog.

Budući glavni urbanista Budve trenutno pokriva veoma važnu funkciju predsjednika komisije za izradu Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra. Zaslužan je za ucrtavanje niza kafića, diskoteka, restorana po pijesku crnogorskih plaža u skladu sa interesima povlašćene biznis elite iz redova vladajuće partije. Jedan od senzacionalnih betonskih objekata na pješčanom žalu jeste dvospratna diskoteka Torch na Slovenskoj plaži, koju je, navodno, izgradio sin bivšeg ministra Gvozdenovića.

Kako je došlo do preokreta da upravo Demokrate u svoju kvotu kadrovskih rješenja predlože gospodina Davidovića i kome je palo na pamet da se kadrovima iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, čijom je zaslugom Budva postala urbanističko ruglo, spašava Budva, nije baš jasno. Mnogi vjeruju u teoriju ubacivanja Vladinih kadrova u novu lokalnu upravu koji će na licu mjesta biti od pomoći prilikom realizacije projekata od velikog interesa kao Buljarica, Luka Budva, ostrva Sv.Nikola i valorizacije drugih atraktivnih lokacija na teritoriji ove opštine.

Brojna su neočekivana kadrovska rješenja iza kojih je vidan uticaj DPS-a na novu vlast.Ne zna se gdje ih je više, kod Demokrata ili DF-a.

Na mjesto sekretara za investicije DF kandiduje Boža Vavića, višegodišnjeg poslovnog partnera Dragana Marovića sa kojim je osnovao kompaniju Elmos, pionira građevinske stambene industrije u Budvi. Biznis ekipa iz DF-a Vaviću dodjeljuje istu funkciju u sekretarijatu za investicije koju je do 2011, obavljao njegov poslovni partner Marović, zbog koje je uhapšen u poznatoj aferi Zavala.

Za funkciju predsjednika Skupštine predlaže se novi kandidat Đorđije Vujović (DF), dosadašnji direktor Zavoda za izgradnju Budve, koji je u vlasništvu kompanije iza koje stoji Olivera Ilinčić, partnerka Svetozara Marovića, ključnog aktera više budvanskih afera.

Fotelja direktora gradskog preduzeća Vodovod rezevisana je za Marka Radomana, poslovnog partnera Marka Kentere, čija je kompanija Kopirajt potpisnik sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom o priznanju krivice za štetu nanijetu Opštini u iznosu od 3,8 miliona eura. Radoman je bio direktor opštinske firme Mediteran reklame koju je osmislio Kentera. Na mjesto direktora Vodovoda dolazi sa funkcije izršnog direktora privatne firme Lovćen film, vlasnika budvanskog bioskopa Cadmus, iza koje opet stoji Marko Kentera...

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM BROJU MONITORA

Bonus video: