Država ne mora da daje novac svima

Ustavni sud je tražio mišljenje parlamenta povodom ustavne žalbe Udruženja boraca ratova od 1990. godine, u kojoj se navodi da je SUBNOR prestao da postoji 1999. godine
63 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, borci, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, borci, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 06.12.2018. 18:18h

Država ne diskriminiše boračka udruženja, iako iz budžeta direktno finansira samo Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SUBNOR), smatraju u Skupštini Crne Gore. U odgovoru parlamenta na zahtjev Ustavnog suda navodi se da država pomaže ostala boračka udruženja u dijelu koji se iz budžeta izdvaja za nevladine organizacije.

“Smatramo da bi bilo neosnovano predvidjeti obavezu finansiranja svih novoformiranih ili postojećih organizacija čije bi programske aktivnosti bile povezane sa tom oblašću, imajući u vidu da bi takvo zakonsko okruženje doprinijelo usmjeravanju svojih aktivnosti novoformiranih ili postojećih organizacija u oblast koja osigurava finansiranje, a što bi stvorilo značajan fiskalni pritisak na državni budžet”, navodi se u odgovoru Skupštine.

Ustavni sud je tražio mišljenje parlamenta povodom ustavne žalbe Udruženja boraca ratova od 1990. godine, u kojoj se navodi da je SUBNOR prestao da postoji 1999. godine. U žalbi se, između ostalog, navodi da je organizacija koja trenutno dobija novac iz državne kase registrovana kao NVO godinu kasnije. Vlada Crne Gore je, nakon zahtjeva Ustavnog suda, ocjenila da je SUBNOR legitiman korisnik budžetskih sredstava. Prema podacima Ministarstva finansija to udruženje iz državnog budžeta dobije 100 hiljada eura godišnje.

U mišljenju Skupštine se poziva Ustavni sud da odbija žalbu Udruženja boraca ratova od 1990. godine jer se, kako navode, ne nalazi u neravnopravnom položaju u odnosu na druga boračka udruženja. Podsjeća se i da Ministarstvo finansija za rad nevladinih organizacija izdvaja 0,3 odsto godišnjeg budžeta.

Bonus video: