Medojević: Jedan od Đukanovićevih savjetnika je predlagao naše hapšenje i likvidaciju

"Mi u Crnoj Gori smo imali lažni državni udar, bez oružja, vojske, bez tenkova, upravo na dan izbora u organizaciji Đukanovića i njemu lojalnog državnog tužioca, sa osnovnim ciljem da se spriječi očekivana pobjeda opozicije i da se zabrani rad DF i pohapse i likvidiraju lideri ovog saveza"
52 pregleda 6 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: PzP
Nebojša Medojević, Foto: PzP
Ažurirano: 02.02.2017. 10:46h

Ja dolazim iz Crne Gore koja nije promjenila vlast na izborima 27 godina i gdje se opozicija suočava sa sistemskom brutalnom represijom i neregularnim izborima. Imamo i određena negativna iskustva sa parlamentarnih izbora od 16. oktobra prošle godine, vezano za državne udare, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

On je to rekao kako je saopšteno iz PzP na sjednici Savjeta Evropskih konzervativaca i reformista (ACRE) koja je bila posvećena inicijativi Alternativne Demokratske Reformske Partije Luksemburga (ADR) da se iz članstva u ACRE isključi Stranka pravde i razvoja (AKP) na čijem je čelu predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Čitav svijet je u Turskoj vidio tenkove i vojsku na ulicama, dejstva aviona i otpor naroda koji je branio demokratIju i politički sistem koji je bio napadnut od dijela pobunjena vojske. Mi u Crnoj Gori smo imali lažni državni udar, bez oružja, vojske, bez tenkova, upravo na dan izbora u organizaciji Đukanovića i njemu lojalnog državnog tužioca, sa osnovnim ciljem da se spriječi očekivana pobjeda opozicije i da se zabrani rad DF i pohapse i likvidiraju lideri ovog saveza. Jedan od savjetnika Đukanovića je predlagao naše hapšenje i likvidaciju, upravo se pozivajući na Erdogana i na činjenicu da će se zbog izuzetnog geostrateškog značaja Turske, zapadne države tolerisati obračun sa opozicijom", istakao je Medojević.

On je dodao da PzP cijeni veoma važnu ulogu Turske i njen doprinos stabilnosti regiona, činjenicu da je primila 3.5 miliona izbjeglica iz Sirije, da je važan partner u borbi protiv Islamske države i terorizma uopšte, da je izložena terorističkim napadima.

"Ipak, kolege iz AKP moraju znati da se odbrana od realnih bezbjednosnih prijetnji ne može koristiti za obračun sa opozicijom, masovna hapšenja novinara, aktivista civilnog drustva i lidera opozicije. Posebno su za razvoj demokratije i napredak turskog društva opasne autoritarne tendencije i težnje Erdogana da apsolutistički vlada Turskom i da kroz izmjene Ustava prigrabi sebi svu moć. Iskustvo male Crne Gore opominje, da se ne smije trgovati sa vrijednostima za geostrateške interese. Mora se naći održivi balans između poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, funkcionalne demokratije i efikasnih metoda za borbu protiv terorizma. Kao neko ko je , zajedno sa kolegama iz vrha DF-a bio meta lažnog montiranog nevidljivog državnog udara, bez vojske i bez oružja od strane režima, izražavam svoje neslaganje sa metodama opstrukcije djelovanja opozicije u Turskoj. Zbog značaja Turske za stabilnost regiona i borbu protiv ISIS, cijenim da AKP ne treba isključiti iz ACRE , ali da je neophodno da se kroz posmatračke misije ACRE neposredno uključi u monitoring poštovanja ljudskih prava i sloboda u Turskoj", rekao je predsjednik PzP.

Iz PZP je takođe saopšteno da je Medojević "pozvao sve članice ACRE da iskažu solidarnost sa DF zbog progona i represije kojom su izloženi od strane korumpiranog režima Đukanovića i njegovih kontrolisanih službi i tužilaštva".

"Predsjednik ACRE Jan Zahradil je podržao poziv Medojevića i obavijestio sve članove Savjeta da će Bord ACRE koji zasjeda danas raspravljati i o stanju u Crnoj Gori i modalitetima podrške PzP.u", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: