Kotor: Odbornici se dogovorili da ipak rade

Na kolegijumu dogovorena sjednica Skupštine Kotora za 18. decembar
151 pregleda 1 komentar(a)
SO Kotor, Foto: Boka News
SO Kotor, Foto: Boka News
Ažurirano: 06.12.2018. 17:17h

Nakon prekida sjednice prije gotovo pola godine i odlaganja druge prije četiri dana, kotorska Skupština zasjedaće 18. decembra, dogovoreno je juče na kolegijumu predsjednice Skupštine Dragice Perović (DSS).

Na taj način kotorska lokalna vlast koju čine Demokrate, URA, DF i SDP uz parlamentarnu podršku SNP-a, izbjegla bi opasnost da joj Vlada, zbog šestomjesečnog nesastajanja parlamenta, uvede prinudne mjere u Opštini, kao prvi korak ka raspisivanju vanrednih lokalnih izbora.

„Na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma, a kojoj su prisustvivali predstavnici svih odbornilkioh klubova, zaključeno je da se nastavk 16. sjednice SO Kotor održi u utorak, 18. decembra, nakon čijeg završetka će sa radom otpočeti 17. redovna sjednica SO Kotor, a što je u skladu sa rokovima utvrđenim Poslovnikom“, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Sjednica kotorskog parlementa je ljetos prekinuta nakon što nisu prošli predlozi odluka o kupovini nekretnina Jugopetrola u Škaljarima i industrijskoj zoni, jer su protiv toga bili Nova i SDP. Od kraja juna parlament je praktično u blokadi zbog neslaganja među akterima lokalne vlasti, prevenstveno Demokratama i URA i SDP.

Partija Ranka Krivokapića povukla je podršku kupovini nekretnina Jugopetrola, a na kojoj su i njeni kadrovi radili od početka tog posla ocijenjenog kao veoma bitnog za dalji razvoj Kotora. Gradonačelniku Vladimiru Jokiću (Demokrate) SDP je zamjerio da “uzurpira osnovno ustavno i zakonsko pravo odbornika Skupštine opštine da odlučuju, ne sazivajući ih”, te da je u međuvremenu navodno, donio niz nezakonitih odluka, na što Jokić odgovara da je na to po zakonu imao pravo i dužnost u situaciji kada je blokiran rad lokalnog parlamenta.

On je, pozivajući se na član 59 Zakona o lokalnoj upravi, u međuvremenu donio 14 odluka od većeg ili manjeg značaja za normalno funkcionisanje grada, te ih je u skladu sa zakonskom obavezom, podnio na odobrenje lokalnom parlamentu koji se o njima treba izjasniti na 17. sjednici.

Bonus video: