Marković: Razgovor sa opozicijom kad prekinu bojkot parlamenta

Marković je odgovarajući na pitanje o tome da u Vladi nema predstavnika srpskog naroda, rekao da to nije posljedica odnosa premijera prema njima, već "odnosa političkih predstavnika srpskog naroda prema sadašnjoj Vladi"
83 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.02.2017. 06:41h

Premijer Duško Marković poručio je da je spreman da sa opozicijom razgovara o preuzimanju određenih mjesta u Vladi kad prekinu bojkot parlamenta, dodajući da se na taj način može riješiti i zastupljenost političkih predstavnika srpskog naroda u izvršnoj vlasti.

Marković je u intervjuu za magazin CorD, odgovarajući na pitanje o tome da u Vladi nema predstavnika srpskog naroda, rekao da to nije posljedica odnosa premijera prema njima, već „odnosa političkih predstavnika srpskog naroda prema sadašnjoj Vladi“.

On je podsjetio na ponudu građanskoj opoziciji da uđe u Vladu, i rekao da je to način da se riješi zastupljenost političkih predstavnika srpskog naroda u izvršnoj vlasti.

"Neka prekinu bojkot, neka se vrate u parlament i nakon toga spreman sam da razgovaram i o tome da preuzmu određena mjesta u Vladi“, rekao je predsjednik Marković.

On je ponovio privrženost realizaciji strateških spoljno-političkih prioriteta, članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO, i konstatovao da je na tom planu postignut istorijski napredak u relativno kratkom periodu.

"Na unutrašnjem planu, prioritet je snažan privredni rast zasnovan na principima tržišne ekonomije i unaprjeđenje životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice“, rekao je Marković.

On je u intervjuu govorio i o odnosima Crne Gore, Rusije i Kine, i o uticaju evroatlantskog opredjeljenja države u odnosu na njih.

Marković je kazao da je potpuno pogrešno tumačenje da saradnja sa jednima znači automatski djelovanje protiv drugih.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i njeni građani imaju svoje interese, i državni vrh radi u pravcu njihovog ostvarivanja.

"Članstvo u EU i NATO nije usmjereno protiv Rusije ili bilo koga drugoga, već je to potreba društva za trajnim mirom i stabilnošću, želja da suštinski, a ne samo geografski, pripadamo svijetu najrazvijenijih država i baštinimo zapadne civilizacijske vrijednosti“, pojasnio je Marković.

Na isti način, dodao je on, saradnja, prije svega ekonomska sa Moskovom i Pekingom, rezultat je „naših nastojanja da razvijamo državu, njenu infrastrukturu, i učinimo je dostupnom i privlačnom za nove investicije koje će nam donijeti nova radna mjesta“.

"U krajnjem, cilj je da građanima obezbijedimo stabilnost, sigurnost i evropski životni standard. Kao mala država, nijesmo u situaciji da se odričemo saradnje sa bilo kojim važnim faktorom na globalnoj sceni. Naprotiv, svuda nastojimo da izgradimo mostove, da budemo pouzdan i odgovoran partner“, rekao je Marković.

Osvrćući se na proces ratifikacija Protokola o pristupanju NATO-u, Marković je naveo da je svaka ratifikacija posebno priznanje za Crnu Goru i njene napore da sprovede temeljne reforme.

On je ponovio da nema nikakvih dilema da će američki Kongres završiti ratifikaciju crnogorskog Protokola i dodao da su SAD ključni partner Crne Gore u cijelom procesu evroatlantskih integracija.

"NATO nije ni trenutni, ni ishitreni Savez, baš kao što ni opredjeljenje Crne Gore da mu se priključi nije dnevno-politička opcija, već strateški put u budućnost naše zemlje“, kazao je Marković.

Bonus video: