Zbog mira u kući EU uz autokrate

Države regiona teško da će postati članice EU prije 2025. Proširenje na Balkan treba nastaviti jer će blokada širenja Evropske Unije destabilizovati region i opet probuditi burnu prošlost
57 pregleda 13 komentar(a)
Duško Marković, Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.01.2017. 20:07h

Pristup EU prema Zapadnom Balkanu je skoro isti kao prema Sjevernoj Africi i Bliskom istoku - prioritet je stabilnost. Kao rezultat takvog pristupa EU rizikuje da svrsta sebe uz sve više neliberalne i autoritarne režime, kao i pogrešno shvatanje moći tih režima kao stabilnost. To je u tekstu za portal Euraktiv napisao asistent u Evropskom forumu za parlamentarne i finansijske usluge Arlind Puka.

U tekstu se navodi i da ako predsjednik SAD Donald Tramp ne bude podržao članstvo Crne Gore u NATO, kojem se Rusija protivi, postoji rizik od prepuštanja Crne Gore u ruske ruke.

"Države regiona zbog ekonomskih problema, visoke stope korupcije i organizovanog kriminala, političkog uticaja na sudstvo teško da će postati članice EZ prije 2025, ali proširenje EU na ovaj region treba nastaviti jer će blokada proširenja destabilizovati region i opet probuditi burnu prošlost", zaključuje Puka.

Puka dodaje da "meka moć" EU slabi zbog institucionalne konfuzije, bregzita, izbjegličke krize, uspona populizma, kao i razočarenja u uspjeh Bugarske i Rumunije koje su posljednje primljene u EU.

“Imajući ovo u vidu, razvoj političke situacije na Balkanu koji imaju direktan uticaj na regionalnu bezbjednost moraju se pomno pratiti. Takmičenje između "velikih moći" se vratilo u region i EU, zauzeta drugim krizama, nije uspjela da odgovori. Koristeći preokupiranost EU, Rusija i Turska jačaju svoj uticaj na Balkanu", navodi se u tekstu.

Rusija, dodaje se, posebno koristi priliku da podrije zapadni uticaj potpaljujući "zakopane" konflikte i promovišući anti EU poruke. Navodi se i da će EU otvoriti oči samo ako ljudi počnu da ginu i ukoliko je država blizu članstva u Uniji.

"Obnovljeni konflikti oko teritorije će biti proizvedeni ako domaći etnički nemiri budu još više povezani u susjednim zemljama. Nedavni politički događaji, kao što je hapšenje bivšeg premijer Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj po srpskoj potjernici mogu lako podići tenzije u regionu. Da ne pominjemo javne provokacije u obliku voza koji tvrdi da je Kosovo vlasništvo Srbije, propali pokušaj državnog udara u Crnoj Gori sa ciljem destabilizacije države, moguća nova vlada u Makedoniji gdje nijedna partija nema većinu i mogući separatizam u Bosni i Hercegovini", stoji tekstu.

EU, navodi se, treba da odredi Albaniji datum početka pregovora, prestane da na Kosovo gleda kao dodatak u politici prema Srbiji i da otvori nova poglavlja sa Crnom Gorom i Srbijom.

Bonus video: