Halcel: NATO će se urušiti ako Tramp Crnoj Gori kaže ne

"Veto SAD bio bi jednak odricanju Amerike od liderske uloge u NATO-a", tvrdi bivši savjetnik Bajdena
64 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2017. 17:32h

Usudi li se predsjednik Donald Tramp da spriječi ulazak Crne Gore u NATO, to će biti početak urušavanja tog vojno-političkog saveza, smatra savjetnik doskorašnjeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena.

U članku "Crna Gora testira nezavisnost spoljne politike SAD" za "Hafington post" konstatuje se da bi Tramp time ne samo stvorio probleme na međunarodnom, već i na unutrašnjem nivou.

To bi, na primjer, značilo kraj politike otvorenih vrata NATO-a, a mnoge članice bi se s razlogom pitale da li bi da ih Rusija napadne mogle računati na podršku američkih snaga, što predviđa Član 5.

"Veto SAD bio bi jednak odricanju Amerike od liderske uloge u NATO", konstatuje stručnjak za međunarodne odnose Majkl Halcel, koji je u maju boravio u Crnoj Gori kao gost Američkog ugla.

U SAD, to bi bio signal ozbiljnog sukoba predsjednika sa Kongresom koji kontroliše njegova partija, dok bi mnogi Amerikanci, uključujući više od 20 miliona građana centralno i istočnoevropskog porijekla, bilo ogorčeno, kako se čini, prvim elementom 'velikog cjenkanja' sa Moskvom na uštrb zemalja njihovih predaka, ističe Halcel u članku.

Dodaje da Crna Gora zaslužuje da se nađe u NATO-u i da nema šta da brine u slučaju javnog glasanja, jer ima podršku i republikanaca i demokrata u Senatu.

"U tom slučaju ova mjera bi nesumnjivo prošla ubjedljivom dvostranačkom podrškom", ističe on.

Senat se ponovo sastaje sjutra, ali su male šanse da će se rezolucija naći na dnevnom redu.

U slučaju da želi da udovolji ruskom prdsjedniku Vladimiru Putinu i zatraži da se protokol stavi u fioku, lider senatske republikanske većine Mič Mekonel, ne bi uslišio želje Trampa.

“Mekonel je uvijek bio snažan zagovornik NATO-a. Štaviše, lider većine je žestoki branilac ustavne podjele vlasti, koju je Tramp u inauguralnom obraćanju neupitno potcijenio”, napominje Halcel.

S obzirom da je Tramp kritikovao to što članice ne doprinose finansijski kao što je dogovoreno, bivši Bajdenov savjetnik ističe da je Crna Gora na putu da ispuni tražena dva procenta BDP.

U međuvremenu, dodaje da američka Kancelarija za odgovornost vlade (GAO) već priprema obavezni izvještaj o troškovima crnogorskog pristupanja NATO-u.

Bonus video: