Zenka i Uehara: SAD su respektabilan partner i važan prijatelj Crne Gore

Zenka je ocijenio da Crna Gora može da bude veoma zadovoljna dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u
92 pregleda 6 komentar(a)
Margaret En Uehara, Mehmet Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Margaret En Uehara, Mehmet Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 26.01.2017. 19:02h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su respektabilan partner i važan prijatelj Crne Gore na putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama, ocijenjeno je u razgovoru ministra za ljudska i manjinska prava, Mehmeda Zenke sa američkom ambasadorkom u Podgorici, Margaret En Ueharom.

“Tokom razgovora poručeno je da će Crna Gora i SAD, i u narednom periodu, nastaviti da jačaju saradnju u oblasti unaprijeđenja ljudskih prava i sloboda, prava manjinskih naroda i rodne ravnopravnosti”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Zenka je ocijenio da Crna Gora može da bude veoma zadovoljna dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u.

Kako je saopšteno, on je zahvalio Uehari za sveobuhvatnu podršku koju SAD u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija, navodeći da očekuje da će proces ratifikacije ubrzo biti uspješno okončan po Crnu Goru.

Zenka je ukazao na uspjeh koji je Crna Gora ostvarila u oblasti poštovanja ljudskih prava u pretpristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ostvareni uspjeh potvrda je odlučnosti Vlade Crne Gore u savladavanju izazova u procesu demokratskog razvoja društva, jer je jaka vladavina prava preduslov za ukupan prosperitet Crne Gore”, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, činjenica da Crna Gora prepoznaje i cijeni podršku manjinskih naroda, što je primjetno i u sastavu nove vlade, gdje su na veoma važne pozicije imenovani predstavnici iz manjinskih naroda.

“Potvrđena je spremnost Vlade da jača participaciju predstavnika manjina u svim sferama političkog i ekonomskog života vodi sve uspješnijem suživotu koji smatram ključnim za napredak cijele zajednice”, rekao je Zenka.

On smatra veoma važnim izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

"Nova rješenja omogućila bi gradskoj opštini Tuzi Malesija da ostvari mogućnost dobijanja statusa punopravne crnogorske opštine", ocijenio je Zenka.

On je, u vezi sa zakonskim unaprijeđenjem prava manjinskih naroda, naglasio da je Predlog Zakona o manjinskim pravima i slobodama u skupštinskoj proceduri, dok je ove godine predviđeno i usvajanje Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, što dodatno ukazuje na poštovanje prava pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori.

"Usaglašavanje domaćeg zakonodavstva u oblasti zaštite i unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava sa međunarodnim standardima, jačanje administrativnih kapaciteta i konstantno unaprijeđivanje znanja iz ove oblasti, te upoznavanje građana sa njihovim pravima, uslovi su kvalitetnog temelja vladavine prava", kaže se u saopštenju.

Uehara je rekla da SAD ostaju snažan partner Crne Gore u jačanju demokratije i ljudskih prava.

"Nastavićemo da pružamo podršku svakom daljem napretku u integracionim procesima Crne Gore, ali i jačanju njenih kapaciteta na tom putu", navela je Uehara, dodajući da je jedan od glavnih strateških ciljeva SAD-a jačanje demokratskih institucija i zaštita ljudskih prava svih društvenih grupa.

Sagovornici su usaglasili stavove u vezi sa intenziviranjem zajedničkih aktivnosti na polju promocije ljudskih prava u narednom periodu i zaključili da je posebno značajna činjenica da su obije države prepoznale važnost uključivanja predstavnika manjina na mjestima odlučivanja, u svim važnim oblastima društvenog i političkog života.

Bonus video: