URA poručila Vladi: Energetski sektor ne može biti vaš porodični biznis

Rakčević ukazuje Crna Gora po dva osnova, iz državnog budžeta i preko računa za struju, subvencioniše tu ionako preskupu proizvodnju
60 pregleda 6 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: URA
Luka Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 26.01.2017. 14:44h

Umjesto pravednije socijalne i energetske politike, te smanjivanja izraženog jaza između vladajućih elita i žrtava DPS-ovog ekonomskog modela, država uzima od građana dodatnih šest miliona eura godišnje, kako bi „stimulisala“ poslovanje prijatelja i rodbine bivšeg premijera Đukanovića, kazao je funkcioner pokreta URA Luka Rakčević.

Ministarstvo ekonomije je za 3,5 puta povećalo naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, sa 0.129 centi za kilovat sat (kWh) na 0.473 centa, dok iza malih elektrana većinom stoje osobe blisko povezane sa vlašću.

„Uprkos činjenici da građani ne mogu plaćati ni sopstvene račune i da duguju preko 132 miliona eura za električnu energiju, a da je Crna Gora još 2014. godine debelo prevazišla nacionalni cilj od 33% udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, te da taj procenat danas iznosi 42.6%, Vlada pokazuje nevjerovatan stepen drskosti dodatnim podizanjem naknade na računu za struju, kojim uzima od građana a poklanja svojim prijateljima i finansijerima. Takvo djelovanje je, za Građanski pokret URA, potpuno neprihvatljivo“, istakao je Rakčević.

Rakčević ukazuje da dok EU reformiše svoj model plaćanja podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, na način da se subvencije plaćaju onima koji budu tražili najmanje podsticaja za proizvodnju, Crna Gora po dva osnova, iz državnog budžeta i preko računa za struju, subvencioniše tu ionako preskupu proizvodnju.

„Tokom prethodne godine, vlasnici malih elektrana su, po ovom osnovu, dobili 2.3 miliona eura građana Crne Gore, dok bi ove godine, sa budućom vjetroelektranom, trebali da dobiju čitavih 8.2 miliona eura“, zaključio je Rakčević.

Bonus video: