"PROCES ĆE SE OKONČATI U PARLAMENTU"

Marković: Crna Gora bila izložena raznim pritiscima da ne uđe u NATO

Marković je rekao da Crna Gora u Senatu ima gotovo stopostotnu podršku i ocijenio da se napetost u vezi sa ratifikacijom protokola u SAD "podstiče od onih koji ne bi željeli da do te ratifikacije dođe"
88 pregleda 84 komentar(a)
Duško Marković, Jens Stoltenberg, Foto: Gov.me
Duško Marković, Jens Stoltenberg, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je u sjedištu NATO-a da je Crna Gora bila izložena u proteklom periodu raznim pritiscima da ne uđe u NATO, ali da će ona okončati proces u parlamentu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Mi smo u ovoj godini imali parlamentarne izbore 16. oktobra. Na tim izborima su pobijedile evroatlantske i proevropske snage i mi smo spremni da nakon posljednje ratifikacije protokola u parlamentu u najkraćem roku uđemo u potvrdu sporazuma o članstvu i na taj način okončamo cio proces. U ovom periodu bili smo izloženi raznim pritiscima kako bi Crna Gora bila zaustavljena u procesu integracije u NATO, ali smo snagom države, njenih institucija, demokratije i demokratskih principa odoljeli tom pritisku i danas čitav proces ima zadovoljavajuću dinamiku", rekao je Marković.

Marković je u sjedištu NATO-a u Briselu održao konferenciju za za medije sa generalni sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

On je dodao da vladajuća koalicija radi na tome da vrati opoziciju u parlament.

"Međutim, vjerujem da je i ovaj bojkot dio nastavka planova destabilizacije Crne Gore u političkom smislu radi osujećivanja Crne Gore da postane članica NATO-a", kazao je Marković.

Stoltenberg je kazao da je Crna Gora na pravom putu da se pridruži Alijansi u bliskoj budućnosti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Vaša putanja ka članstvu u NATO-u bila je izvanredna, samo deset godina nakon obnove vaše nezavisnosti. Proces ratifikacije Pristupnog protokola je sada u finalnoj fazi", rekao je Stoltenberg.

I Marković i Stoltenberg su, odgovarajući na pitanje novinara, rekli da vjeruju da će Pristupni protokol biti ratifikovan i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marković je rekao da Crna Gora u Senatu ima gotovo stopostotnu podršku i ocijenio da se napetost u vezi sa ratifikacijom protokola u SAD "podstiče od onih koji ne bi željeli da do te ratifikacije dođe".

"Mi u Crnoj Gori smo sigurni da će ratifikacije biti i da će ona biti veoma brzo. Time se ne opterećujemo već radimo ono što su obaveze Crne Gore koje proizilaze iz članstva".

Generalni sekretar NATO-a se, govoreći o doprinosu Crne Gore Alijansi, zahvalio na kontinuiranom doprinosu misijama NATO-a.

"Čineći to vi pomažete izgradnju međunarodne bezbjednosti daleko izvan vaših granica. Vi kontribuirate trupe u našu misiju za obuku u Avganistanu. I finansijski podržavate Avganistanske snage bezbjednosti. Na kraju prošle godine Crna Gora je NATO saveznicima i partnerima bila domaćin važne civilne vježbe vanrednih situacija", rekao je Stoltenberg.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da se naša zemlja već priprema za članstvo.

"Nijesmo posvećeni samo ratifikaciji nego i jačanju naših institucionalnih kapaciteta. Izvršavamio sve one obaveze koje smo preuzeli na Samitu u Varšavi koje idu u pravcu jačanja principa odvraćanja i odbrane", kazao je Marković.

Stoltenberg je rekao i to da je članstvo Crne Gore u NATO-u veoma značajan korak naprijed, da on znači dijeljenje koristi i odgovornosti kolektivne odbrane da će Crna Gora biti dio jedinstvene porodice država zasnovane na zajedničkim vrijednostima i da će učestvovati svakoj odluci koju bude donosio NATO i imati glas kao i svaka druga zemlja.

"Vi ćete imati isti glas kao i svaka druga zemlja za stolom bez obzira na to koliko ona bila velika ili mala. I vaše članstvo u NATO-u će poslati jasan signal stabilnosti i bezbjednosti u cijelom regionu što je osnova za napredak", kazao je Stoltenberg.

Marković će se danas sastati i sa predsjednicima Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Ovo je Markoviću prva posjeta inostranstvu od kako je 28. novembra izabran za premijera.