DF: Aliju ničim nije demantovao Ueharinu podršku DPS-u

"Za očekivati je da dolaskom nove američke administracije prestane ponižavanje i maltretiranje građana CG od strane Uehare, Alijua i sličnih ,,diplomata'', i uspostavljanje odnosa koji znače uvažavanje i saradnju, a ne miješanje u unutrašnje odnose CG". zaključili su u DF-u
12 komentar(a)
DF, američka ambasada, Foto: Zoran Đurić
DF, američka ambasada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.01.2017. 15:15h

Zamjenik šefa misije u ambasadi SAD u Podgorici, Begzatu Biks Aliju, "pokazuje veliko neznanje, što je neobično za nekoga ko pokriva tako odgovornu poziciju", saopštili su iz Demokratskog fronta.

"Tvrditi da doskorašnja američka administracija ne podržava korumpirane režime je nebuloza jer je crnogorska vlast najkorumpiranija u Evropi i šire, a ima podršku Uehare i Alijua. Naravno, imamo proteklih decenija i druge primjere po svijetu, konkretno u Latinskoj Americi gdje su potpomagani slični režimi i diktature. Još veće neznanje Aliju pokazuje izjavom vezanom za američku administraciju i nasilna rušenja vlasti, što je možda nepotrebno komentarisati kad se zna za učešće raznih administracija ove države u svrgavanju legalno izabranih vlasti u državama Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike, u Ukrajini... Zato se postavlja pitanje kako Aliju sa ovolikim neznanjem o istoriji i politici svoje države može biti zamjenik šefa misije u ambasadi SAD", kazali su u DF-u.

Oni dodaju da "ono što je najvažnije je da Aliju ničim nije demantovao tvrdnju DF-a da je ambasadorka SAD Margaret En Uehara, od kada je stigla u CG, konstantno podržavala kriminalni režim Mila Đukanovića".

"To se ne može ni demantovati, jer postoji niz dokaza, a mi smo samo istakli -podršku koju je dala režimu i organizovanom kriminalu u razbijanju demokratskih protesta DF-a, pritisak na dio opozicije da uđe u pregovore sa DPS i formira tzv. vladu izbornog povjerenja na čijem je čelu bio diktator, čime je spasila Đukanovića od sigurnog odlaska sa vlasti, kao i podršku krađi izbora i atmosferi linča 16. oktobra kroz izjave da su izbori bili slobodni. Takođe, njihova administracija očigledno ucjenjuje posrnulog crnogorskog diktatora zbog korupcije u slučaju Telekom, kako bi ovaj, suprotno većinskoj volji građana, uveo Crnu Goru u NATO. Takvo ponašanje je svakako u direktnoj suprotnosti sa vrijednostima na koje se poziva Aliju", dodali su u saopštenju.

"Za očekivati je da dolaskom nove američke administracije prestane ponižavanje i maltretiranje građana CG od strane Uehare, Alijua i sličnih ,,diplomata'', i uspostavljanje odnosa koji znače uvažavanje i saradnju, a ne miješanje u unutrašnje odnose CG". zaključili su u DF-u.

Bonus video: