URA dobija novog lidera: Rakčević očekuje da ga naslijedi Abazović

On je poručio da čvrsto vjeruje u programska načela URA u procesu mijenjanja Crne Gore
418 pregleda 0 komentar(a)
Dritan Abazović, Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2017. 19:53h

Predsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Žarko Rakčević rekao je danas da se neće ponovo kandidovati za tu partijsku funkciju i da se nada da će ga naslijediti sadašnji potpredsjednik Dritan Abazović.

"Bez obzira na iskazanu podršku, neću se kandidovati za predsjednika na narednom kongresu partije koji će biti održan u prvoj polovini aprila", kazao je Rakčević na konferenciji za novinare.

On je poručio da čvrsto vjeruje u programska načela URA u procesu mijenjanja Crne Gore i najavio da će nastaviti da radi u toj stranci.

"Na organima Građanskog pokreta URA donijeta je odluka da se druga redovna konvencija održi u prvoj polovini aprila 2017. godine. Bez obzira na iskazanu podršku i na Koordinacionom i na Centralnom odboru URA neću se kandidovati za predsjednika na narednoj konvenciji. Osnivači URA-e znaju za moju odluku i namjeru da kao predsjednik u dvogodišnjem periodu pokušam dati doprinos prijeko potrebnim-mirnim promjenama u Crnoj Gori i da uporedo promovišemo novu generaciju kompetentnih I časnih političara građanske orjentacije. Čvrsto vjerujem u programska načela i misiju GP URA u dugom i teškom procesu mijenjanja naše Crne Gore. Unutar URA-e postoji puno demokratsko jedinstvo i međusobno povjerenje i uvažavanje. Te dvije činjenice opredjeljuju moju odluku i spremnost da ostanem zajedno sa ovim ljudima u rukovodstvu Građanskog pokreta URA. Ozbiljni i misleći ljudi su i ranije znali koliko su besmislene i neistinite špekulacije da sam se vratio politici da bi, zaštićen poslaničkim imunitetom i pozicijom predsjednika, zaštitio svoj milionski biznis. Tokom tri decenije javnog djelovanja, različitim intezitetom, vjerujem da se u više navrata pokazalo da nijesam opsjednut opojnim i izazovnim osjećanjima vlasti, moći i i privilegija", istakao je Rakčević.

U odgovoru na pitanje novinara Rakčević je kazao da je proces kandidovanja otvoren, ali da Dritan Abazović kao bogatstvo građanske Crne Gore ima njegovu i podršku organa URA-e.

"Smatram da je Dritan dosadašnjim angažovanjem pokazao da on nije samo bogatstvo URA-e već i cijele građanske Crne Gore. Ako kažemo da smo građanska država zašto na čelu neke partije ne bi bio Albanac, objasnio je Rakčević.

Potpredsjednik URA Dritan Abazović je rekao da je zadatak tima koji će se baviti organizacijom Konvencije da obave razgovore sa svim opštinskim odborima i podizanje infrastrukture. On se nada da će se nakon Konvencije URA postati još modernija partija.

"Ubijeđeni smo da će Nikšić nakon izbora biti novo mjesto slobode u Crnoj Gori, a nakon Nikšića i ostali crnogorski gradovi", rekao je Abazović.

Bonus video: