NIŠTA OD DOGOVORA

Sada je potpuno sigurno: Opozicija neće zajedno na lokalne izbore u Nikšiću

Saopštili smo našu odluku da će SDP sam izaći na lokalne izbore i da ćemo ostati za saradnju za ostale vidove i kontrole biračkih mjesta I kontrole biračkih spiskova", kazao je nakon sastanka Željko Nikolić, predsjednik OO SDP Nikšić
96 pregleda 25 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.01.2017. 19:58h

Iako se naslućivalo, nakon večerašnjeg sastanka opozicionih predstavnika Nikšića, potpuno je sigurno da na lokalnim izborima koji će u gradu pod Trebjesom biti održani 12. marta opozicija neće imati jednu zajedničku listu.

"Saopštili smo našu odluku da će SDP sam izaći na lokalne izbore i da ćemo ostati za saradnju za ostale vidove i kontrole biračkih mjesta I kontrole biračkih spiskova", kazao je nakon sastanka Željko Nikolić, predsjednik OO SDP Nikšić.

Veljko Vasiljević iz Demokratskog fronta (DF) kazao je da načelni dogovor opozicije nije donesen, a da DF, kao najjača parlamentarna opoziciona stranka u Crnoj Gori ima kapacitete da se dogovori sa svima.

"DF je otvoren za svaku saradnju, za okrupnjavanje opozicije, da se ne prospe ni jedan opozicioni glas. To je jedini naš razlog zbog čega smo organizovali ovaj sastanak. Kako će se nastupati na izborima ne zavisi samo od DF-a nego i od stavova političkih organa naših partnera iz opozicione strukture. Mi ćemo razgovarati sa svima, jer kao najjača partija nemamo nikakav problem da nastupimo na način koji je najbolji za grad", kazao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima dogovori nakon izbora neće trajati koliko su trajali dogovori u Budvi i u Kotoru, već će se dogovoriti za jedan dan.

Dragutin Bata Raičević (SNP) kazao je da su se načelno dogovorili da bi trebalo ići u dvije kolone – građanska i opcija koju bi predvodio DF, dok se SDP izjasnio da želi ići samostalno.

"Na sastaku smo definisali neke stavove o nesaradnji sa DPS-om poslije izbora. Neki politički subjekti traže da se izjasne njihovi organi. Ja sam na sastanak došao sa jasnim stavom svoje partije- da se formira jedinsvena lista, ako ne da idemo bar u dvije kolone. Šta će od troga da bude vidjećemo", kazao je Raičević.

Prema riječima Anke Vukićević (Demos), ta partija podržava široki opozicioni nastup, a odluku o eventualnom zajedničkom nastupu donijeće na sjednici predsjedništva koja će biti održana za dva-tri dana.

Momo Koprivica je kazao i da će Demokratska Crna Gora uskoro donijeti odluku o nastupu na lokalnim izborima koji predstoje i obećao da će biti naprijatnije političko iznenađenje na izborima u Nikšiću.

"Imamo situaciju iz Podgorice 2010. godine kada je opozicija bila jedinstvena i osvojila 37 hiljada glasova, a na izborima jesenas išla je u četiri kolone, a uz pretpostavku da ima dobre odnose i obavezu da ne stupa u postizborne ili bilo koje druge kombinacije sa DPS-om, osvojila je 61 hiljadu glasova. Maksimum glasova koje je opozicija osvojila su bili upravo ti izborni rezultati. To su sve neka iskustva koja nas navode da pažljivo sve razmatramo", kazao je Koprivica.

Goran Šućur iz GP URA je ponovio da neće u koaliciju sa DF-om, već samo sa građanskim partijama koje imaju sličan ideološki program kao oni.

"Sa tim parijama nijesmo još pregovarali ali ne znači da nećemo. Na ovom sastanku smo se dogovorili da će se opozicija poslije izbora, ukoliko bude imala većinu, brzo i lako dogovoriti u dva minuta", kazao je Šućur.

Preporučujemo za Vas