Protest ispred Skupštine: Partije ih hrabre, ali još ne dolaze

Iz Demokratskog fronta, Demokrata i URA kazali su da podržavaju borbu građana, ali da još ne znaju da li će se pridružiti
76 pregleda 14 komentar(a)
protest, Patricija Pobrić, Demir Hodžić
protest, Patricija Pobrić, Demir Hodžić
Ažurirano: 22.01.2017. 07:41h

Odluke o još jednom poskupljenju goriva i zatvaranju mladog političara Nikole Bajčetića navele su grupu građana da posljednje dvije nedjelje protestuju ispred Skupštine Crne Gore, a u tome bi uskoro mogle dobiti podršku nekoliko opozicionih stranaka.

Okupljanja ispred Skupštine pokrenuo je građanski aktivista Demir Hodžić, koji je bio jedan od lidera studentskih, a zatim i građanskih protesta 2011-2012. godine. Na njima učestvuje i Patricija Pobrić, koja je ukazala na navodne zloupotrebe državnog novca od strane Socijaldemokrata, predsjednika Skupštine Ivan Brajovića, poznata kao afera “Ramada”.

Kako su kazali, građani su mnogo puta bili iznevjereni od onih koji su trebali da se bore za njihova prava, zbog čega se, ističu, Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, socijalnoj i ekonomskoj krizi.“Naš cilj i naša građanska dužnost je da se suprostavimo tome i doprinesemo promjenama nabolje za dobrobit svih građana u Crnoj Gori,” saopšteno je “Vijestima” iz grupe građana “Za nas”. Jedan od njenih ciljeva je i da se obezbijede uslovi za održavanje, kako su kazali, prvih fer parlementarnih izbora do 2018. “Svjesni smo da svi slobodni građani žele osjetiti pravdu što prije, međutim treba da budemo svjesni da proces koji će omogućiti slobodne i fer izbore nije baš jednostavan, zato je potrebno vrijeme. Ali, s druge strane, takođe smo svjesni da je najbitnija volja! Ako je ima, fer izbori će se održati i prije nego što očekujemo,” kazali su iz grupe.

Ovaj cilj poklapa se sa onim opozicionih stranaka, koje insistiraju da se neće vratiti u skupštinsku salu dok ne bude određen datum prijevremenih izbora. Iako još nisu dobile zvanične pozive za učešće, iz Demokratskog fronta, Demokrata i URA kazali su da podržavaju njihovu borbu. “Podržavamo svako protestno okupljanje, akcije, pefomanse, akcije na društvenim mrežama,” kazao je za “Vijesti” Nebojša Medojević, član Predsjedništva DF-a i predsjednik Pokreta za promjene. Medojević je dodao da intenzivno traju pripreme za čitav niz javnih akcija mladih DF-a, kojim će se iskazati snažan protest protiv, kako je kazao, političkog progona Nikole Bajčetića. Bajčević je predsjednik Mreže mladih PzP-a i član Predsjedništva PzP-a. Medojević je dodao da svakodnevno prate njegovo stanje u ZIKS-u, gdje izdržava tromjesečnu robiju zbog pokušaja da spriječi policiju da ukloni šatore ispred Skupštine 17. oktobra 2015.

Iz Demokrata su napomenuli da su, na čelu sa predsjednikom Aleksom Bečićem, 26. decembra učestvovali na protestu Unije slobodnih sindikata protiv Vladinih mjera ekonomske politike. “Demokratska Crna Gora tim činom pokazala je da podržava sve oblike demokratskog iskazivanja nezadovoljstva građana u odnosu na sve ono što ova vlast čini svih ovih godina, protiv sopstvenih građana i države Crne Gore. I poziv grupe građana koju pominjete mi ćemo veoma ozbiljno razmotriti ukoliko nam bude proslijeđen,” rečeno je iz stranke “Vijestima”.

Iz URA su kazali da podržavaju svaki vid demokratskog aktivizma i da se zalažu za svaki vid građanske borbe koja bi dovela do mirnih i dostojanstvenih promjena. “Formalni poziv od grupe 'Građanski protesti 2017' nijesmo dobili, ali pretpostavljamo da se grupi mogu priključiti svi oni koji žele da doprinesu borbi za bolju Crnu Goru bez nekog posebnog poziva. Nije isključeno da će im se URA pridružiti u narednom periodu”, rečeno je “Vijestima” iz stranke Žarka Rakčevića.

Bonus video: