Odnosi Crne Gore i Kosova primjer dobrosusjedstva

Durmiši je ocijenio da su za Kosovo dragocjena crnogorska iskustva u integracionom procesu
89 pregleda 12 komentar(a)
Skender Durmiši, Srđan Darmanović, Foto: Mvpei.gov.me
Skender Durmiši, Srđan Darmanović, Foto: Mvpei.gov.me
Ažurirano: 18.01.2017. 20:14h

Odnosi Crne Gore i Kosova predstavljaju primjer dobrosusjedstva i prijateljstva, a zajednički spoljnopolitički ciljevi upućuju dvije države na intenzivniju saradnju u oblasti evropskih integracija, poručio je crnogorski ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

Darmanović je danas primio u nastupnu posjetu ambasadora Kosova u Crnoj Gori, Skendera Durmišija.

“Darmanović je naglasio da odnosi Crne Gore i Kosova predstavljaju primjer dobrosusjedstva i prijateljstva. Ocijenio je da zajednički spoljnopolitički ciljevi kojima težimo, te regionalni kontekst koji dijelimo, upućuju dvije države na intenzivniju saradnju u oblasti evropskih integracija”, saopšteno je iz Ministarstva.

Durmiši je čestitao Darmanoviću stupanje na dužnost i poručio da je uvjeren da će dosadašnji odlični i prijateljski međudržavni odnosi dalje jačati u svim oblastima.

“Konstatovao je da će intenziviranje saradnje u oblastima od obostranog interesa i jačanje ugovorne baze između dvije države i dalje biti u fokusu bilateralnih odnosa. Pozdravio je značajan progres koji je Crna Gora ostvarila na svom evropskom i evroatlantskom putu”, kaže se u saopštenju.

Durmiši je ocijenio da su za Kosovo dragocjena crnogorska iskustva u integracionom procesu.

Darmanović je danas razgovarao i sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori, Mitjom Močnikom.

Crnogorski minister ocijenio je da su odnosi dvije države odlični, što potvrđuju brojni kontakti na najvišem nivou.

“Zahvalio je na pomoći koju Republika Slovenija pruža Crnoj Gori u kontekstu evroatlantskih integracija, podsjetivši na činjenicu da je Slovenija bila kontakt država NATO-a za Crnu Goru i da je druga država koja je ratifikovala Pristupni protokol”, navode iz Ministarstva.

Darmanović je kazao da očekuje da će u predstojećem periodu privredna saradnja biti dodatno osnažena novim zajedničkim projektima.

“Močnik je pohvalio napredak Crne Gore na planu evropske i evroatlantske integracije i ponovio spremnost Slovenije da nastavi da pruža političku i ekspertsku pomoć na našem integracionom putu. Ocijenio je da su postavljeni dobri temelji za dalje unapređenje međudržavne saradnje”, kažese u saopštenju.

Bonus video: