Podrška Hrvatske ka članstvu Crne Gore u EU

Grubišić je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u pristupnim pregovorima i naveoda očekuje da će se uspješan reformski proces, praćen dobrim tempom otvaranja i zatvaranja poglavlja nastaviti i u narednom periodu, kao i da će Crna Gora biti sljedeća članica EU
63 pregleda 3 komentar(a)
Veselko Grubišić Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Veselko Grubišić Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 18.01.2017. 17:56h

Crna Gora je ostvarila dobre rezultate u procesu pristupanja i Hrvatska će nastaviti da podržava njeno dalje napredovanje prema Evropskoj uniji (EU), poručeno je tokom razgovora ministra evropskih poslova, Aleksandra Andrije Pejovića, i ambasadora Hrvatske u Podgorici, Veselka Grubišića.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio na izuzetnoj podršci hrvatskih institucija i kolega, istakavši da je ona u značajnoj mjeri doprinijela izgrađivanju kapaciteta za uspješno vođenje pregovora i napredovanje u približavanju članstvu u EU.

“On je upoznao sagovornika s daljim obavezama usmjerenim na otvaranje preostalih i početak privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja. Istakao je da Crnu Goru očekuju brojne obaveze u nastavku procesa, te da računamo na dalju podršku Hrvatske u pristupanju EU”, kaže se u saopštenju.

Pejović je zahvalio na nedavnom ratifikovanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Saboru Hrvatske,navodeći da očekuje skoru finalizaciju tog procesa i prijem Crne Gore u punopravno članstvo Alijanse.

Grubišić je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u pristupnim pregovorima i naveoda očekuje da će se uspješan reformski proces, praćen dobrim tempom otvaranja i zatvaranja poglavlja nastaviti i u narednom periodu, kao i da će Crna Gora biti sljedeća članica EU.

“U tom kontekstu je prenio da će Hrvatska nastaviti s pružanjem potrebne bilateralne, tehničke i ekspertske podrške, kako bi crnogorske institucije i pregovarački tim nastavili da efikasno sprovode obaveze iz pristupnih pregovora”, rekli sui z Ministarstva.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razgovarali o saradnji dvije države u korišženju fondova EU, posebno u okviru novog trilateralnog programa između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i o predlogu Hrvatske za kreiranje nove inicijative, Jadranske trilaterale između Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Bonus video: