Knežević platio 29.500 eura Milov, Lidijin i Gvozdenovićev boravak u Dubaiju

U luksuznom hotelu u Dubaiju, osim Đukanovića, od 25. do 30. marta 2010. godine odsjeli su i supruga šefa DPS-a Lidija i tadašnji ministar uređenja prostora Branimir Gvozdenović
37448 pregleda 113 komentar(a)
Milo i Lidija Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo i Lidija Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2019. 07:44h

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio je juče „Danu” nove dokaze kako je plaćao račune za luksuzni boravak šefa države i DPS-a Mila Đukanovića u Dubaiju. Knežević je u martu 2010.godine platio te račune i za Đukanovićevu suprugu Lidiju i funkcionera DPS-a i tadašnjeg ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića, piše "Dan".

Prema dokumentima koji su dostavljeni „Danu”, Kneževića su povratne avionske karte za njih troje koštale 6.500 eura, a letjeli su avionima ekskluzivne kompanije Emirejts. Smještaj za njih troje u hotelu „Van and onli rojal Miraž” predsjednik Atlas grupe je platio 23.000 eura. U pitanju je veoma ekskluzivan hotel sa pet zvjezdica, koji je rezervisan za goste visoke platežne moći.

Knežević je juče za „Dan” kazao da je ukupni ceh bio mnogo veći i da sve što je platio tokom boravka šefa crnogorske države, njegove supruge i saradnika u Dubaiju, uključujući i aktivnosti mimo smještaja i prevoza, prelazi 50.000 eura.

On je „Danu” dostavio fakturu iz hotela, gdje se vidi da je platio 23.000 eura za troškove smještaja za period od 25. do ZO.marta 2010.godine u „Palas gold klabu”. U cijenu je uračunat i obrok, kao i deset odsto opštinske takse i deset odsto takse za uslugu.

"Mi bismo tražili garanciju i avans za sve sobe do 19.marta 2010.godine. Ako to ne dobijemo, nećemo moći da garantujemo da ćemo sačuvati prostor i zahtjev će automatski biti otkazan", navodi se u fakturi iz hotela.

Navedeno je i da je Knežević sa svoje Viza kartice odobrio plaćanje avansa, čime je procedura plaćanja mogla da počne. Navedeno je i da je Knežević vlasnik kartice, što je on potvrdio i svojim potpisom.

Tako je plaćen avans za pet noćenja, uz napomenu da sve eventualne kasnije promjene treba da budu dodatno naplaćene, piše "Dan".

"Dan" piše da u imovinskom kartonu Đukanovića za 2010.godinu, koji se može vidjeti na zvaničnom sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, nema nikakvih podataka o poklonima ili drugim povoljnostima koje je Đukanović uživao te godine. Tamo se navodi samo da je on vlasnik stana ispod Gorice, da je vlasnik u nekim privrednim društvima gdje je prenio pravo upravljanja, da ima mjesečnu platu i imovinu u Nikšiću.

Međutim, kako se vidi u fakturi iz hotela, Duško Knežević je hotelski smještaj za Mila i Lidiju Đukanović i Branimira Gvozdenovića platio ukupno 97.200 dirhama (valuta u UAE), odnosno 23.000 eura. Faktura je direktno poslata predsjedniku Atlas grupe 21.marta 2010.godine, a plaćanje je obavljeno preko Emirejts bank internešenel. Broj računa je 1011040931907.

Predsjednik Atlas grupe je u martu 2010.godine platio povratnu avionsku kartu Milu i Lidiji Đukanović, kao i Branimiru Gvozdenoviću, na rel aciji Istanbul-Dubai, što ga je koštalo oko 6.500 eura. U to vrijeme Đukanović je bio premijer i, kao i sada, lider DPS-a. Karte na kojima su imena Mila i Lidije Đukanović i Branimira Gvozdenovića plaćene su 15.marta 2010.godine. Već 25.marta, kako se može vidjeti na osnovu podataka iz karte koju „Dan” objavljuje, avion je išao iz Istanbula za Dubai, a šef crnogorske države putovao je u biznis klasi. Đukanovićev povratak iz Dubaija u Istanbul, prema podacima iz kupljene karte, bio je predviđen ZO.marta.

Karta je kupljena kod kompanije Emirejts, najveće avio-kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sjedištem u Dubaiju. Ta kompanija leti redovno, sa preko 1.990 letova nedjeljno.

Interesantno je da na vladinom sajtu nema nikavih podataka o Đukanovićevom putu u Ujedinjene Arapske Emirate u martu 2010.godine. Nakon pregleda arhive na tom sajtu, ustanovili smo da nema saopštenja niti bilo kakve druge informacije o Đukanovićevom putu u Dubai. Isto važi i za Gvozdenovića, jer, makar na sajtu Vlade, nema dokaza da je njegovo putovanje u UAE u tom periodu imalo službeni karakter.

To se dodatno može potvrditi na osnovu viza koje su dobili Milo i Lidija Đukanović i Gvozdenović. Naime, u pitanju su turističke vize. Sve su izdate 18. marta 2010.god ine, a važile su do 16.maja te godine. Vize je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova UAE, to jest njegov direktorat za boravak i strance.

Može se vidjeti da je turistička viza, uz broj dozvole za ulazak 43537198/2010/201, izdata 18. marta 2010. godine Milu Đukanoviću, crnogorskom državljaninu, rođenom 15.februara 1962.godine u Nikšiću. Naveden je i broj Đukanovićevog pasoša, koji je koristio da dobije vizu zaulazakuUAE.

Uz to je izdata i turistička viza Lidiji Đukanović, rođenoj 15.maja 1962.godine u Beranama. Kao i u slučaju njenog supruga, i za nju je viza važila do 16.maja 2010. godine. Broj dozvole za njen ulazaka u UAE je 43537199/2010/201, izdata je od MUP-a UAE. Treća turistička viza izdata je Branimiru Gvozdenoviću, rođenom u Baru 3. februara 1961.godine. I njemu je viza važila do 16.maja 2010.godine. Broj dozvole za ulazak je 43537204/2010/201, a dati su i podaci o pasošu koji je koristio da dobije vizu.

Što se tiče hotela u kojem su Milo i Lidija Đukanović i Branimir Gvozdenović bili smješteni, u pitanju je luksuzni rizort u Dubaiju, sa pogledom na ostrvo Palma i Persijski zaliv, koji nudi jedan kilometar dugu plažu i bujne vrtove površine 26 hektara.

„ Dan” je ranije objavio da je Duško Knežević plaćao privatne račune Mila Đukanovića prilikom njegovog boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u proljeće 2011.godine. Ra di se o p laćanju hotelskog računa za luksuzni sedmodnevni boravak Mila Đukanovića i još jedne osobe u hotelu „Van and onli palm” u Dubaiju. Crnogorski predsjednik je u Dubaiju boravio od 25.marta do 2.aprila 2011.godine, u hotelu „Van and onli palm”, u sobi 304, koja je kraljevski apartman, a račun je godinu dana nakon boravka platio Duško Knežević, sa adresom Amatusija bič, Limasol na Kipru.

Bez odgovora

Iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nijesu odgovorili na zahtjev „ Dana" da prokomentarišu tvrdnje čelnika Atlas grupe Duška Kneževića da je Đukanovću plaćao luksuzne odmore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Iz Đukanovićevog kabineta nijesu pojasnili ni zašto, ako je tako bilo, on u svom imovinskom kartonu nije prijavio neki poklon takve vrste.

Odgovor na ista pitanja "Dan" nije dobio ni od Branimira Gvozdenovića.

Izmirivao privatne dugove

U posebnom saopštenju, izdatom prije izvjesnog vremena, Duško Knežević je istakao da je Đukanović priznao da je imao kartice u Atlas banci. On je tada zatražio od crnogorskog predsjednika da saopšti ko je pucao na Olega Obradovića i Predraga Mitrovića. U reagovanju na Đukanovićeve izjave, Knežević je rekao da je šef DPS-a potvrdio da je imao kartice, kao što je prije neki dan potvrdio da se vila pod Goricom gradi za njega i da su biznismeni finansirali DPS. Pojasnio je da je papire o njegovim karticama i dugovima pronašao specijalni istražni tim i oni su anonimno poslati na mejlove banke, te da banka nikako nijesu mogla da se dogovori sa kabinetom da đukanović vrati dug. Nedavno je saopšteno da je Đukanović, nakon pompe u javnosti, izmirio dug.

Bonus video: