Ostaje 17 ministarstava, šest organa uprave manje

Od naredne godine biće 29 organa uprave nad kojima se vrši nadzor, umjesto dosadašnjih 35
87 pregleda 7 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.12.2018. 15:26h

Državna uprava imaće šest organa manje od iduće godine, predviđeno je Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, koju je Vlada sinoć usvojila.

To znači da će imati 17 ministarstava, kao i do sada, i 29 organa uprave nad kojima se vrši nadzor, umjesto dosadašnjih 35.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", ukida se Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i postaje dio Uprave policije, koja će biti samostalni organ.

Takođe, biće spojene lučka Kapetanija i Uprava pomorske sigurnosti, a Uprava za javne nabavke i Agencija za duvan biće sastavni dio Ministarstva finansija.

Nezvanično, i Uprava za zbrinjavanje izbjeglica će postati dio Ministrastva unutrašnjih poslova...

"Nova organizacija osim što je racionalnija i ima manji broj organa, treba da doprinese efikasnosti rada i djelovanja, i obezbijedi visok nivo kvaliteta u pružanju usluga, jer počiva na jasnim kriterijumima i linijama odgovornosti Za razliku od dosadašnjih organa u sastavu, organ uprave po novom konceptu organizacije ima punu upravljačku i profesionalnu autonomiju, ali za svoj rad i ostvarene rezultate odgovora resornom ministru koji ima jaka ovlašćenja u smislu strateškog usmjeravanja, upravljanja i nadzora", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Ukidanje šest organa je, kako je saopšteno, doprinos ostvarenju strateških ciljeva Vlade i mjerama na planu optimizacije.

"Nakon što je Skupština nedavno usvojila Zakon o državnoj upravi stvoreni su uslovi za reorganizaciju državne uprave, što predstavlja jednu od ključnih aktivnosti reforme javne, uz optimizaciju javne uprave. Sve ove aktivnosti treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave, ali i smanjenju troškova javne uprave", zaključuju iz ministarstva.

Bonus video: