Senat glasa pred inauguraciju Trampa

Bendou smatra da Senat ne bi trebalo da žrtvuje američku bezbjednost zarad Crne Gore, koju naziva “balkanskim mišem”
58 pregleda 14 komentar(a)
Kapitol Hil, Foto: Reuters
Kapitol Hil, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2017. 06:56h

Svega nekoliko dana prije nego što se Donald Tramp useli u Bijelu kuću, američki senatori sastaće se kasnije danas kako bi raspravljali o ulasku Crne Gore u NATO.

Ukoliko senatori daju “zeleno svjetlo” Crnoj Gori, ostaće još samo pet članica koje bi trebalo da odobre njeno članstvo.

Na prošlonedjeljnoj sjednici Spoljnopolitičkog odbora jednoglasno je podržan predlog za ratifikaciju protokola o pristupanju Crne Gore, a da bi prošao u 100-članom Senatu potrebno je da ga podrži dvije trećine senatora.

Osim Crne Gore, na dnevnom redu Senata, kako piše na njegovom sajtu, su i određena imenovanja.

Odlazeći predsjednik Barak Obama kazao je juče da SAD podržavaju napore Crne Gore da uđe u NATO.

U čestitki Dušku Markoviću povodom stupanja na mjesto premijera, Obama je kazao da su SAD posvećene unapređenju bezbjednosti dviju zemalja i odbrani zajedničkih vrijednosti, što su i glavni razlozi zbog kojih Vašington “čvrsto podržava” njen prijem u NATO.

“Takođe, predsjednik Obama je naveo da ohrabruju napori Crne Gore da ojača vladavinu prava i da učestvuje i pruža podršku projektu evropske integracije,” saopšteno je juče iz Vlade Crne Gore.

Međutim, bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika SAD Ronalda Regana, Dag Bendou, smatra da Senat ne bi trebalo da žrtvuje američku bezbjednost zarad Crne Gore, koju naziva “balkanskim mišem”.

“Ako ovu mjeru podrži puni Senat, Amerikaci će imati još jednog suštinski beskorisnog zavisnika od njene odbrane, a u ovom slučaju je to jedna korumpirana, dugogodišnja jednopartijska gangsterska država”, konstatuje on u autorskom članku za “Forbs”.

Bendou smatra da postoji šansa da Tramp stavi bezbjednost Amerike ispred one Crne Gore i spriječi njen prijem.

Ugledni “Forin afers” je ranije ocijenio da će glasanje o Crnoj Gori biti test za Trampov planirani zaokret u američko-ruskim odnosima.

“Ako Tramp želi da zadovolji (Vladimira) Putina, nagovoriće republikance u Senatu da zamrznu kandidaturu Crne Gore, a ako želi nagovijestiti da poboljšavanje odnosa ne znači prekomjerno popuštanje, Senatu će dati zeleno svjetlo da odobri pridruživanje Crne Gore savezu”, stoji u članku koji popisuje Edvard P. Džozef, stručnjak za spoljnu politiku i za Balkan.

Da ima razloga za zabrinutost potvrdila je jučerašnja izjava Trampa da je NATO zastario, ali da mu je veoma važan.

Moskva je pozdravila komentar Trampa. Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je kako je “NATO zaista trag prošlosti i da se Rusija s tim slaže“.

“Ozbiljno, ako opstanak Zapada zavisi od prijema Crne Gore u NATO, svi bismo trebali da krenemo u bunkere,” piše u članku.

Bendou ističe da bi Vašington trebalo da poruči Podgorici da se usmjeri na unutrašnje probleme i pripremanje za članstvo u EU.

Politika SAD na Balkanu se neće mijenjati

Ne postoje indikacije da će SAD promijeniti politiku prema Balkanu po ulasku Trampa u Bijelu kuću, kazala je juče portparolka Ambasade SAD na Kosovu Mišel Šon.

“Politika SAD u posljednje dvije decenije bila je relativno konzistentna bez obzira ko je bio u Bijeloj kući,” navela je Šon na pitanje da li postoji mogućnost da se politika prema Balanu promijeni dolaskom

Trampa. “Nemamo nikakve indikacije da će se promijeniti”, kazala je za “Koha ditore”.

Bonus video: