Zenka se nagodio: Otkupio grijeh nezakonitog zapošljavanja sa 1.200 eura

Zenka je rekao da to nije bila njegova, već greška njegovih saradnika, ali da je on preuzeo krivicu kao ovlašćeno lice.“To su bili sezonski radnici za čišćenje ulica”
0 komentar(a)
Parada ponosa, Mehmet Zenka, Foto: Luka Zeković
Parada ponosa, Mehmet Zenka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.01.2017. 06:29h

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka nagodio se sa tužilaštvom i uplatio 1.200 eura Dnevnom centru „Sirena“ Ulcinj, jer je počinio krivično djelo povrede ravnopravnosti prilikom zapošljavanja.

Nagodbu sa bivšim vršiocem dužnosti direktora Komunalnog preduzeća Ulcinj, koji je u međuvremenu izabran za ministra, potpisalo je Osnovno tužilaštvo u Ulcinju nakon što je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela prijavu da je nezakonito zaposlio 17 osoba.

Prema informaciji koju je MANS dobio od ODT Ulcinj 30.decembra 2016. godine, Zenka je sa tužilaštvom već bio postigao nagodbu kada ga je Demokratska unija Albanaca predložila mandataru iz DPS-a Dušku Markoviću.

Zenka je juče rekao da to nije bila njegova, već greška njegovih saradnika, ali da je on preuzeo krivicu kao ovlašćeno lice.

“To su bili sezonski radnici za čišćenje ulica, oni više nijesu zaposleni u Komunalnom preduzeću. Tokom kampanje ja nijesam nikoga zapošljavao,” rekao je Zenka sinoć “Vijestima”.

MANS je krivičnu prijavu protiv Zenke podnio 1.jula 2016. kao v.d. direktora komunalne djelatnosti, navodeći da je nesavjesno vršio službenu dužnost i zloupotrijebio položaj prilikom zapošljavanja 16 lica u tom preduzeću.

U prijavi MANS-a navodi se da ih je Inspekcija rada iz Ulicnja obavijestila da je tokom nadzora u JP "Komunalne djelatnosti“ konstatovala ugovore o privremenim i povremenim poslovima, kao i da pojedina lica ne ispunjavaju uslove za poslove za koje su primljena od 2012. do 2016.godine.

I Zenkin prethodnik Suad Numanović (DPS) bio je interesantan istražnim organima zbog nezakonitog mijenjanja tablica, ali je oslobođen sumnji pošto je krivicu na sebe preuzeo njegov vozač. Ulcinjsko tužilaštvo ranije je postiglo nagodbu sa još jednim političkim zvaničnikom iz Ulcinja, bivšim gradonačelnikom Gzimom Hajdinagom da umjesto suđenja, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i omogućavanja bespravne gradnje na štetu opštine, ulcinjskom porodilištu uplati 10 000 eura.

Milovac: Ljudska prava brane osuđeni partijski poslušnici

U normalnim zemljama, Zenka ne bi zasluživao ni posao pomoćnog radnika u komunalanom preduzeću, dok se u Crnoj Gori on bira na ministarsku funkciju. Činjenica da je premijer Duško Marković i pored dokazane krivice Zenke, cijenio da u Crnoj Gori ne postoji bolja osoba koja bi se bavila zaštitom ljudskih prava, govori da na važne funkcije nisu birani eksperti, već isključivo partijski poslušnici, i evo, na ovom primjeru vidimo, i kriminalci, rekao je

„Vijestima“ Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a koji je i podnio prijavu SDT..

Za njega je posebno zabrinjavajuće da je Zenka biran za ministra za ljudska prava, nakon što je crnogorsko tužilaštvo dokazalo da je kao rukovodilac javnog preduzeća počinio krivično djelo povrede ravnopravnosti prilikom zapošljavanja.

“Ovo predstavlja bolan podsjetnik koliko su crnogorske institucije zarobljene partijskim interesom kojemu je podređeno sve, pa i poštovanje osnovnih ljudskih prava građana Crne Gore. Kazna koja je propisana Zenki može manje ili više predstavljati pravično zadovoljene za učinjeno krivično djelo, ali činjenica da je nakon toga imenovan za ministarsku funkciju je šamar u lice građanima Crne Gore i poruka da se kriminal, ali i beskrajno političko poltronstvo itekako isplate,”kaže Milovac.

Bonus video: