Stijepović o pomoći Fabrisu, Rakočeviću, Kekoviću... : Sve je čisto

Nova srpska demokratija optužila je Stijepovića da je, kao ministar prosvjete, tokom 2014. godine, zloupotrijebio službeni položaj dijeleći državni novac na ime materijalne pomoći dobro situiranim pojedincima koji, kako tvrde, služe šefu režima
168 pregleda 102 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.01.2017. 18:19h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da je "sve čisto" u postupku dijeljenja državnog novca na ime materijalne pomoći za vrijeme dok je bio na čelu Ministarstva prosvjete.

Nova srpska demokratija optužila je ranije danas Stijepovića da je, kao ministar prosvjete, tokom 2014. godine, zloupotrijebio službeni položaj dijeleći državni novac na ime materijalne pomoći dobro situiranim pojedincima koji, kako tvrde, služe šefu režima.

"Sve je čisto, javnost će na vrijeme biti obaviještena povodom ovog slučaja", rekao je Stijepović "Vijestima" u kratkom telefonskom razgovoru.

Funkcioner Nove Radoš Zečević saopštio je ranije danas na konferenciji za medije da je Stijepović dodjeljivao državni novac, u iznosu od 300 do 1.000 eura, zaposlenima u državnom aparatu, dokumentujući to konkretnim rješenjima. Iz Nove su kazali da na ovaj način izostaje pomoć onima kojima je zbog teškog materijalnog stanja zaista potrebna i poručuju da će narednih dana objaviti još primjera zloupotreba.

"Široke ruke od narodnih para Stijepović pod formulacijom teška materijlna situacija nagrađuje veoma bogate i dobrosituirane pojedince koji su bogat bakšis u Ministarstvu prosvjete zaradili služeći potrebama šefa režima. Danas ću objaviti samo neke od teško materijalno ugroženih kojima je Stijepović uručio vrijedne donacije – Vladimir Kekovic, bivši šef UDBE, korisnik jedne od najviših penzija veoma bogati građanin Crne Gore i dokazani progonitelj opozicije 500 eura, Nikaola Fabris viceguverner CBCG, korisnik jedne od najvećih plata u zemlji, profesor na beogradskom Univerzitetu, a na javnoj sceni poznati zaštitnik Prve banke 500 eura. Goran Sekulović dugogodišnji urednik Pobjede, pisac knjige "Premijer pobjedničkog duha" 300 eura, Bogić Rakočević, bivši urednik RTCG, direktor JU Nacionalna biblioteka Crne Gore 500 eura, Marijana Papić dugogodišnja direktorica OŠ Pavle Rovinski 1.000 eura, Vjera Vuković zna Stijepović zašto 500 eura", naveo je ranije danas Zečević.

Iako u rješenju stoji da se radi o pomoći zbog teške materijalne situacije, viceguverner Centralne banke za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola FabrisFabris tvrdi da mu je novac uplaćen zbog pomaganja u izdavanju knjige "Umijeće upravljanja novcem".

"Nije riječ o primanju materijalne pomoći, već je Ministarstvo prosvjete sa 500 eura pomoglo izdavanje knjige "Umijeće upravljanja novcem", izjavio je Fabris ranije danas u izjavi za Televiziju "Vijesti".

Bogić Rakočević, bivši urednik RTCG objasnio je takođe ranije danas za Televiziju "Vijesti" da je novac iz Ministarstva prosvjete dobio za dio tiraža jedne svoje knjige, a na obrazloženje da je to zbog teške materijalne situacije nije imao komentar.

"Ja sam uputio zahtjev Ministartsvu prosvjete te godine, riječ je o knjizi koja afirmše multinacionalnost i multietničnost u Crne Gore, da se podijeli dio tiraža našim školama, ja pretpostavljam da je riječ o tome, ali ujedno mogu da kažem da ne bih polemisao razne, prije svega političke opstrukcije gospode iz Nove", kazao je Rakočević.

Direktorica OŠ "Pavle Rovinski" iz Podgorice Marijana Papić rekla je takođe ranije danas da je pomoć tražila zbog liječenja užeg člana porodice, te da je Ministartvo prosvjete uvijek pomagalo svima koji su se obratili sa sličnim problemom.