Sekulić: Rasprava o NATO rješava pitanje bojkota opozicije

On je kazao da ne vjeruje da bilo šta od onoga što se dešava na političkoj sceni u Crnoj Gori može na bilo koji način uticati na članstvo države u Alijansi
74 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2017. 11:58h

Rasprava u parlamentu o članstvu Crne Gore u NATO će pomoći da se riješi pitanje bojkota od opozicionih partija, jer će tema biti dovoljno inspirativna za sve stranke iz opozicije, smatra poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić.

On je kazao da ne vjeruje da bilo šta od onoga što se dešava na političkoj sceni u Crnoj Gori može na bilo koji način uticati na članstvo države u Alijansi.

“Naprotiv. Mišljenja sam da će upravo rasprava u parlamentu na ovu temu pomoći da se riješi pitanje bojkota od opozicionih partija. Vjerujem da će ova tema biti dovoljno inspirativna sa sve kolege iz opozicije - i one koji podržavaju članstvo Crne Gore u NATO, i one koji su protiv, da se vrate u parlament”, rekao je Sekulić agenciji Mina.

On je, na pitanje da li se dešavanja u Evropskoj uniji (EU) mogu odraziti na pristupanje Crne Gore toj organizaciji, naveo da EU i daje radi na procesu proširivanja.

"Činjenica da je Crna Gora do sada otvoria dvije trećine poglavlja u pregovorima govori o tome da bez obzira na svoje unutrašnje probleme, koji nijesu mali, EU i dalje aktivno radi u procesu prosirivanja", navodi Sekulić.

Prema njegovim riječima, i činjenica da je nedavno otvoreno i nekoliko poglavlja u razgovorima EU i Srbije, to samo potvrđuje.

Sekulić smatra da kod građana Crne Gore neće doći do "zamora" ili povećanog euroskepticizma, jer proces pridruživanja donosi i nove standarde u svim oblastima života i rada, što samo po sebi vodi i boljem kvalitetu života.

“Siguran sam da će i Crna Gora i svi njeni građani biti istrajni na tom putu”, poručio je Sekulić.

On je, upitan da li očekuje da politički akteri budu posvećeni procesu EU integracija, kazao da vjeruje da i građani prepoznaju da lideri dijela opozicionih partija nijesu iskreni kada govore o pristupanju Crne Gore EU.

“To su, prije svega, one partije koje svoju politiku vode suprotno osnovnim principima na kojima počiva sama ideja ujedinjene Evrope, ali i suprotno od osnovnih demokratskih principa - od nepriznavanja rezultata referenduma i izbora do odnosa prema državnim simbolima i samoj državi čiji su građani”, naveo je Sekulić.

On, kako je rekao, očekuje da će se u procesu političkog i demokratskog sazrijevanja to promijeniti ili, ukoliko se ne promijeni, da će te partije dodatno gubiti na svojoj političkoj težini.

Bonus video: