Premijer da vrati opoziciju u Skupštinu: Bez pregovora kriza se pojačava

Marković treba što prije da počne pregovore sa opozicijom, kako bi smanjio političku krizu u državi
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2017. 09:10h

Premijer Duško Marković trebalo bi što prije da započne pregovore o povratku opozicije u parlament, ukoliko želi da smanji tenzije i političku krizu u Crnoj Gori. U slučaju da čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) nastave da ignorišu zahtjeve opozicije za pregovorima o povratku u parlament, premijer će međunarodnim partnerima teško objasniti zbog čega reformske zakone donosi parlament u polovičnom sastavu.

Ističući da se Crna Gora nalazi u najtežoj političkoj krizi od uvođenja višepartijskog sistema, programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da vladajuća koalicija mora biti spremna na kompromis kako bi parlament radio u punom sastavu. On je upozorio da dogovoru vlasti i opozicije neće doprinijeti izjave pojedinih funkcionera DPS-a da opozicionarima treba uskratiti poslaničke plate zbog bojkota.

"Insistiranje na kompromisu od strane premijera je samo prvi korak, ali treba da uslijedi čitav niz drugih konkretnih, kako bi se za početak situacija relaksirala i pokušao naći neki model prihvatljiv objema stranama”, tvrdi Raonić.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i bojkotuje rad parlamenta, zahtijevajući da se prije povratka u poslaničke klupe odredi datum ponavljanja izbora i istraži slučaj “državnog udara”. Iako su opozicionari zahtijevali da ponovljeni izbori budu najkasnije do 2018. i tražili da se o tome pregovara sa čelnicima DPS-a, premijer Marković je uoči praznika izjavio da novog glasanja neće biti prije 2020. godine.

On je tražio od opozicije da se prije pregovora vrati u parlament, navodeći da skupština može funkcionisati i bez opozicionih poslanika. U tom sastavu Skupština je bez velike rasprave usvojila Budžet za 2017. godinu i nekoliko zakona.

Ipak, poslanik pokreta URA Neđeljko Rudović ne isključuje da DPS prihvati zahtjeve opozicije i pozove ih za pregovarački sto.

"Siguran sam da će Marković morati da izađe u susret zahtjevima opozicije, ako ostanemo zajedno u bojkotu. U suprotnom, on više neće biti premijer nego samo dio ekipe loših glumaca koji ne izazivaju čak ni mlake aplauze, nego bijes publike", kazao je Rudović.

On je podsjetio da je krajem 2015. tadašnji premijer Milo Đukanović odbijao zahtjeve opozicije za prelaznom vladom koja bi pripremila izbore, ali je ubrzo prihvatio formiranje Vlade izbornog povjerenja u kojoj su bili predstavnici opozicije. Zbog toga bi, smatra Rudović, Marković mogao promijeniti mišljenje pod pritiskom opozicije.

"I njegov prethodnik je govorio da mu ne pada na pamet da se dogovara sa opozicijom o uslovima za izbore, pa je na kraju ipak morao da pristane na zahtjeve opozicije. To što je odmah po potpisivanju Sporazuma o slobodnim izborima pogazio sporazum, za Markovića je još jedna otežavajuća okolnost jer mu je jasno da opozicija više ne moze vjerovati potpisu DPS-a i da će biti potrebne dodatne garancije”, kazao je on.

Ne usvajaju se zakoni bez rasprave

Raonić smatra da nije dobro što skupštinska većina, zbog bojkota opozicije, zakone usvaja rasprave. Slična situacija desila se 2008. godine kada je parlament za dan usvojio 35 zakona bez rasprave, jer je opozicija bojkotovala skupštinu zbog odluke RTCG da ukine direktne prenose zasijedanja.

"Ni jednoj strani ne odgovara ovakvo stanje, jer opozicija bi imala šta reći o budžetu, dok je usvajanje budžeta za jedan dan primjer koji je teško naći u funkcionalnoj demokratiji. To pokazuje apsurdnost parlementarnog života u ovom trenutku", smatra on.

Bonus video: