Simović: EU pokretačka snaga pozitivnih promjena na Zapadnom Balkanu

CEI je najstarija i najveća regionalna inicijativa na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope, koja ima sedamnaest članica, a uspostavljena je 1989. godine u Budimpešti, kao prvo tijelo regionalne saradnje nakon okončanja Hladnog rata
59 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović, CEI samit, Zagreb, Foto: Vlada Hrvatske
Milutin Simović, CEI samit, Zagreb, Foto: Vlada Hrvatske
Ažurirano: 04.12.2018. 11:39h

Proces proširenja Evropske unije (EU) pokretačka je snaga pozitivnih promjena na Zapadnom Balkanu, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

On je na Samitu Centralnoevropske inicijative na temu „Izgradnja sigurnosti, podsticanje ekonomije, omogućavanje prosperiteta“, koji je odražan u Zagrebu, naveo da region ulazi u ključni period za njegovu evropsku budućnost.

Kako je rekao Simović, mora postojati svjest da društvene, ekonomske i bezbjednosne transformacije mogu donijeti velike mogućnosti društvima na Zapadnom Balkanu.

On je kazao da vjeruje da postoji jasan konsenzus da je proces proširenja glavna pokretačka snaga pozitivnih promjena u regionu.

„Odlučni proces evropskih integracija, koji bi sproveli regionalni i EU lideri, pomogao bi regionu da riješi svoje bilateralne sporove, popuni regionalne i nacionalne sigurnosne praznine, poboljša vladavinu prava i podstakne ekonomsku transformaciju“, ocijenio je Simović na Samitu čiji je domaćin bio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Crna Gora je, kako je istakao Simović, u poslednjih 12 godina, od obnove nezavisnosti, jasno potvrdila posvećenost zajedničkoj akciji u okviru tog regionalnog mehanizma.

On je kazao da Inicijativa već skoro 30 godina predstavlja okvir za produktivnu saradnju u brojnim oblastima koja je doprinosila zamahu za pozitivne promjene u regionu i otvaranju novih stranica naše zajedničke istorije.

Simović je istakao da je Crna Gora posvećena uspostavljanju i jačanju povezanosti sa regionom Zapadnog Balkana, EU i šire i da je konstruktivna i iskrena uloga Crne Gore u tim procesima prepoznata i je jedna od značajnih dostignuća.

„Naučili smo iz istorije da samo stabilan i siguran Zapadni Balkan podrazumijeva stabilniju i sigurniju Evropu. Stoga je sigurniji region u interesu svih naših međunarodnih partnera“, kazao je Simović.

Kako je dodao, Crna Gora je svoje odgovore na izazove dala članstvom u NATO, posvećenošću i regionalnim liderstvom na putu EU integracija, snaženjem i podsticanjem regionalne saradnje, očuvanjem multietničkog sklada i posvećenom radu na ostvarivanju ekonomskog razvoja.

Simović je rekao da je Crna Gora spremna da svoja iskustva i rezultate koje ostvaruje u integracionim procesima, partnerski podijeli sa svima.

Na Samitu su, kako je saopšteno iz Vlade, potvrđena i usvojena četiri dokumenta: Smjernice i Pravilnik o radu CEI, Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana CEI za period 2018-2020 za ovu godinu, Odluka o izboru Roberta Antonionea za novog generalnog sekretara CEI i Finalne liste projekata koji će se finansirati iz Fonda za saradnju u narednoj godini.

CEI je najstarija i najveća regionalna inicijativa na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope, koja ima sedamnaest članica, a uspostavljena je 1989. godine u Budimpešti, kao prvo tijelo regionalne saradnje nakon okončanja Hladnog rata.

CEI djeluje u skladu sa motom „Regionalna saradnja za evropsku integraciju i održivi razvoj“, sa strateškim ciljem da podrži svoje članice koje nisu dio evropske zajednice na putu ka EU, kroz promociju evropskih vrijednosti i standarda i implementaciju malih i srednjih projekata kroz međuvladinu, parlamentarnu i poslovnu saradnju.

Održavanjem ovog Samita Hrvatska privodi kraju predsjedavanje CEI, a novi predsjedavajući je Italija.

Crna Gora je ovim regionalnim mehanizmom predsjedavala 2010. godine.

Bonus video: