Đekin apel Bošnjacima: Drešević da povuče inicijativu

“Pitamo Dreševića gdje će Albanci koristiti albanski kao službeni jezik ako ne u Tuzima. Očekujemo da se zbog inicijative oglase albanske stranke, jer jezik je ono što čini identitet Albanaca. Od Dreševića očekujemo da povuče inicijativu”
105 pregleda 27 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Samir Adrović
Fatmir Đeka, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 12.01.2017. 20:28h

Demokratska partija (DP) Fatmira Đeke tražila je od Bošnjačke stranke povlačenje inicijative za ocjenu ustavnosti Statuta glavnog grada, navodeći da se radi o inicijativi koja ograničava prava Alabanaca. Iz te partije tražili su da se povodom inicijative predsjednika podgoričkog odbora Bošnjačke stranke Nedžada Dreševića oglase Nacionalni savjet Albanaca i albanske partije koje sa BS čine vladajuću koaliciju u Tuzima.

“Pitamo Dreševića gdje će Albanci koristiti albanski kao službeni jezik ako ne u Tuzima. Očekujemo da se zbog inicijative oglase albanske stranke, jer jezik je ono što čini identitet Albanaca. Od Dreševića očekujemo da povuče inicijativu”, tvrde u toj stranci.

Podgorički odbor BS podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Statuta glavnog grada, navodeći da je sporan član 16 Statuta, kojim je propisano da je u gradskoj opštini Tuzi u službenoj upotrebi albanski jezik. Oni smatraju da to nije u skladu sa članom 13 Ustava koji precizira da su “u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik”.

Drešević je ranije demantovao da se radi o “antialbanskoj inicijativi”.

Bonus video: