Emilfarb: NATO donosi bezbjednost i investicije

"Uložili smo mnogo novca u Crnu Goru i očigledno želimo da zemlja bude stabilna", rekao je on
77 pregleda 37 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 10.01.2017. 18:00h

O članstvu Crne Gore u NATO-u, u kontekstu američkih investicija, protekle nedelje je sa zakonodavcima u Kongresu razgovarao predsjednik Strateks grupe, američki biznismen Nil Emilfarb.

“NATO je za mene više poslovni klub, nego vojni”, rekao je on za "Glas Amerike"

Američki biznismen Nil Emilfarb, koji na čelu Strateks grupe u Crnu Goru ulaže više od deset godina, prošle nedjelje je boravio u Kongresu sa jednom misijom – da ukaže na važnost članstva Crne Gore u NATO-u, prije svega sa ekonomskog aspekta.

„NATO znači bezbjednost, a sa bezbjednošću dolaze i investicije. S obzirom na to koliko smo uložili u Crnu Goru, prirodno je da želimo da osiguramo svoje investicije. Takođe nisu u pitanju samo moje investicije u Crnoj Gori, već i dolazak novih“, rekao je Emilfarb.

U intervjuu za Glas Amerike, poslije susreta sa zakonodavcima na Kapitol hilu, Emilfarb je istakao da je optimista da će protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u biti brzo ratifikovan. Napomenuo je i da je u Vašingtonu iznosio svoj stav i da ne radi za crnogorsku vladu.

"Uložili smo mnogo novca u Crnu Goru i očigledno želimo da zemlja bude stabilna. Ja nisam tipični američki investitor. Ja ulažem u zemlje širom svijeta. Ali za tipičnog američkog investitora NATO je važan jer bi označio da je bezbjedno ulagati“, kazao je on.

Američki investitor je sa senatorima i kongresmenima razgovarao i u martu prošle godine da bi pobudio veće interesovanje za Crnu Goru. Na pitanje Glasa Amerike da li su Amerikanci više zainteresovani za​ Crnu Goru, poslije njegove posljednje posjete Vašingtonu, Emilfarb je odgovorio:

„Apsolutno. Ne znam da li je to direktno povezano sa mojom posjetom, ali sve veći broj Amerikanca dolazi u Crnu Goru. Vidim da se povećao broj američkih turista“, rekao je Emilfarb.

Strateks grupa je trenutno najpoznatija po ekskluzivnom turističkom naselju Dukljanski vrtovi. Kompanija je između ostalog planirala da prošlog oktobra započne i izgradnju hotela sa pet zvjezdica i modernizaciju marine u Budvi, ali je realizacija tih projekata odložena zbog nedostatka dozvola.

“Već sam se sastao sa novim ministrom turizma i urbanizma, koji je obišao Dukljanske vrtove. Važno je da zvaničnici vide šta smo uradili tamo, jer je riječ o stvarnom razvoju. Ministar je nagovijestio je da će se založiti da što prije dobijemo dozvole“, dodao je on.

Crna Gora može da bude prvoklasna turistička destinacija, i dalje je uvjeren Emilfarb, uz ocjenu da poslovna klima u zemlji mora da bude još otvorenija, te usvojeno više zakona koji bi olakšali ulaganje.

“Mi imamo dovoljno projekata za narednih 15 do 20 godina i nadamo se njihovoj realizaciji“, zaključio je on.

Bonus video: