Knežević: Ko prekine bojkot spasava Markovića

Front se nije prepoznao u Markovićevom pozivu, jer se radi o osobi koja je postala premijer nakon montiranog državnog udara i koja je kao koordinator svih službi bezbjednosti sigurno bila dio ovog paklenog nauma koji je omogućio DPS-u da zajedno sa partijama manjinskih naroda skrpi korumpiranu većinu u skupštini
159 pregleda 134 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.01.2017. 06:45h

Prekid bojkota Skupštine značio bi razbijanje opozicionog jedinstva, jer bi se time dao legitimitet Vladi Duška Markovića, tvrdi predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević. Jedan od članova predsjedništva Demokratskog fronta u razgovoru za “Vijesti” tvrdi da, ukoliko želi ponavaljanje izbora, opozicija mora da nađe dodatne modele pritiska na vladajuću koaliciju.

“Bez obzira na velike razlike u opoziciji, čini mi se da smo uspjeli da nađemo minimum političkog saglasja u bojkotu kao moćnom oružju koje već daje rezultate. Potrebno je unaprijediti modalitete saradnje, i bez obzira što još čekamo odgovor na platformu Demokratskog fronta, smatram da se moramo što prije sastati kako bi koordinirali dalje poteze. Zato pozivam ostatak opozicije da ne daje ishitrene i uskostranačke izjave koje mogu ugroziti opoziciono jedinstvo”, kazao je Knežević.

Premijer Marković kazao je da će pregovorati sa opozicijom tek kad se vrati u parlament. Očekujete li da neka od partija prekine bojkot?

Svaki prekid bojkota Skupštine značio bi i razbijanje opozicionog jedinstva na državnom nivou. Ako je javna tajna da unutar tzv. “građanske opozicije” postoje problemi oko formiranja vlasti u Kotoru i da DPS čeka razdor među njima, povratak bilo koje grupacije u parlament predstavljao bi davanje legitimiteta pokradenim izborima i Vladi Duška Markovića, koja je po svom sastavu jedna od najgorih od vremena kralja Nikole. Vjerujem, da niko u opoziciji nije spreman za spasavanje Markovića, jer bi time udavili sebe. Najbolji primjer za to je Pozitivna Crna Gora.

Hoćete li učestvovati u razgovorima sa premijerom?

Marković već nedjeljama posebno poziva onaj dio opozicije sa kojim je bio u vladi izbornog povjerenja da se vrati u parlament, a ako žele i da budu dio njegove vlade. Front se nije prepoznao u Markovićevom pozivu, jer se radi o osobi koja je postala premijer nakon montiranog državnog udara i koja je kao koordinator svih službi bezbjednosti sigurno bila dio ovog paklenog nauma koji je omogućio DPS-u da zajedno sa partijama manjinskih naroda skrpi korumpiranu većinu u skupštini.

Markovićev poziv dobija na težini ako se zna da je saopštio da novih izbora neće biti prije 2020. godine. Tako da oni koji odu na razgovor sa njim, mogu isključivo pregovarati o ulasku u vladu.

Nedavno ste nagovijestili mogućnost ujedinjenja vaše partije i SNP-a. Zar ne mislite da se time miješate u dešavanja u Milićevoj stranci?

Ako bih tumačio izjave koje su došle kao zvanični stav jednog broja visokih funkcionera SNP-a, onda bih isto to mogao okvalifikovati kao njihovo “posredno miješanje” u unutarpartijske stvari DNP-a. Naravno, ne radi se o zadnjim namjerama u našem ni u njihovom slučaju, već o legitimnoj inicijativi koju treba razmotriti. Niko me ne može ubijediti da je prirodnije ući u Vladu Duška Markovića, od toga da dvije opozicione partije, ideološki gotovo identične, uđu u projekat tješnje saradnje, a ako hoćete i ujedinjenja. Svakako, niko u DNP-u nema želju da insistira na ovom pitanju, još manje učestvuje u unutarpartijskim procesima u SNP-u, jer to što smo spremni na saradnju i pomirenje, ne znači da ćemo se bilo kome nametati.

Danilović nam na dan izbora rekao da se planiraju naše likvidacije

Pojedini mediji su nagovještavali da ste "političar koji je trebalo da pruzme komandu državnim udarom". Očekujete li reakciju tužilaštva?

Medijski talog koji me satanizovao kao jednu od osoba koja je trebalo da izazove krvoproliće, imaće priliku da te tvrdnje dokaže na sudu. Sve više na težini dobija informacija da smo mi u DF-u bili mete za likvidaciju. Informaciju da se planira naša likvidacija dobili smo na dan izbora od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića i u potpunosti mu vjerujem, posebno ako se ima u vidu profil ljudi uključenih u tzv. državni udar. Odgovorno tvrdim, da ni ja niti bilo ko u Frontu nikad u životu nije imao kontakt sa izvjesnim Sinđom, Pajom i dvojicom Rusa koji su optuženi da su organizatori ovog atentata. I to Milivoje Katnić dobro zna.

Zbog čega Vas onda povezuju sa njima?

Moj najveći "grijeh" su odlični odnosi sa predstavnicima zvanične Rusije i to što govorim ruski. Za razliku od kameleona u DPS–u, ja se toga ne stidim. Ako nije zabranjeno parafrazirati Njegoša i ja sam svemu naredan, ali i drugi moraju biti naredni ako iz političkih pobuda krenu na mene.

Bonus video: