Milošević: Opozicija zahtjeve da uskladi sa realnošću

"Naknadne odluke opozicije o bojkotu parlamenta su, vjerujem, privremenog karaktera i zasnovane su na njihovim nerealnim predizbornim projekcijama o sopstvenoj snazi. Njihovo odsustvo iz parlamenta ni na koji način ne može uticati na legitimitet donijetih odluka“
65 pregleda 41 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.01.2017. 11:55h

Odluke opozicije o bojkotu parlamenta zasnovane su na njihovim nerealnim predizbornim projekcijama o sopstvenoj snazi, kazao je politički direktor Demokratske partije socijalista (DPS), Tarzan Milošević, poručujući da opozicioni zahtjevi treba da budu u skladu sa realnošću.

On je kazao da je politička situacija u Crnoj Gori je stabilna, navodeći da je DPS na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine u samostalnom nastupu zavrijedila najveće povjerenje građana i, zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima, u najkraćem roku formirala novu crnogorsku Vladu.

To su, dodao je, potvrdili i svi izvještaji međunarodnih posmatračkih misija koje su pratile izbore u Crnoj Gori, a svojim potpisima na zapisnike sa svih biračkih mjesta i opozicija je potvrdila rezultate slobodno izražene volje građana.

"Naknadne odluke opozicije o bojkotu parlamenta su, vjerujem, privremenog karaktera i zasnovane su na njihovim nerealnim predizbornim projekcijama o sopstvenoj snazi. Njihovo odsustvo iz parlamenta ni na koji način ne može uticati na legitimitet donijetih odluka“, kazao je Milošević agenciji Mina.

Kako je rekao, princip demokratije je veoma precizan – odlučuje većina, a na tome su zasnovani i zakoni.

"Dakle, odluke u parlamentu donosi većina, bez obzira na to da li je opozicija prisutna ili ne“.

Milošević je, povodom zahtjeva opozicije o ponavljanju parlamentarnih izbora, rekao da opozicija ima pravo da iznosi zahtjeve kakve god želi, "ali važnije od toga je te zahtjeve uskladiti sa realnošću“.

"Jedni parlamentarni izbori su tek završeni, Vlada premijera Markovića i parlament su formirani i funkcionišu redovno, vjerujem da će tako biti do 2020. godine, tokom ove godine imamo izbore u nekoliko crnogorskih opština, a 2018. nam predstoje predsjednički izbori i lokalni izbori u 16 opština“, kazao je on.

Kako je dodao, opozicija odlično zna kakva je zakonska procedura za traženje vanrednih parlamentarnih izbora.

"I to se ne može učiniti mimo Skupštine i učešća u radu Skupštine. Ovdje nije pitanje na što je ili nije DPS spremna, već je pitanje da li je opozicija spremna da poštuje crnogorske zakone“, poručio je Milošević.

On vjeruje da će, makar one partije koje u svojim programima imaju članstvo u NATO kao strateški cilj, biti prisutne u parlamentu kada se bude donosila, kako je rekao, najvažnija odluka o budućnosti države Crne Gore.

"Ako ništa drugo, ono makar zbog važnosti istorijskog trenutka i pravca kojim će se Crna Gora ubuduće razvijati“, naveo je Milošević.

On, kako je rekao, vjeruje da opozicija neće bojkovati izbore u Nikšiću „jer dobro zna da bojkot nije rješenje i da nije prihvatljiva evropska praksa“.

"Takođe sam ubijeđen da neće propustiti da dokažu svoju snagu na lokalnim izborima u Nikšiću jer, ukoliko je tako kako sami tvrde, nema razloga da se plaše rezultata. Očekujem da lokalni izbori u Nikšiću proteknu u demokratskoj atmosferi i, naravno, još jednu pobjedu DPS-a“, kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima, DPS je već definisala agendu političkih aktivnosti kada je riječ o izborima u Nikšiću. „Još je rano govoriti o načinu nastupa, ali smo nakon rezultata ostvarenih u tom gradu na parlamentarnim izborima, kao i uz rezultate koje je ostvarila nikšićka lokalna uprava, uvjereni u ubjedljivu pobjedu“.

Milošević je poručio da DPS nema razloga da gaji bojazan od rezultata u bilo kojoj opštini, kao ni na državnom nivou.

"Građani odlično procjenjuju kome će ukazati povjerenje na osnovu pokazanih rezultata rada i na osnovu kvaliteta sopstvenog života. U Nikšiću smo sami prije četiri godine kazali da greške postoje i da ćemo ih ispraviti, građani su nam vjerovali i mi smo to povjerenje opravdali“, rekao je on.

To, kako je kazao, pokazuju i rezultati iz Nikšića na parlamentarnim izborima. „Uvjeren sam da će to biti još jasnije u martu na lokalnim izborima“.

Komentarišući rezultate istraživanja javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava, prema kom je podrška građana DPS-u manja nego ikad, odnosno ispod 40 odsto, Milošević je rekao da se prvo mora postaviti pitanje ko je naručilac istraživanja, pa tek onda komentarisati njegovi rezultati.

"Istraživanja koja DPS radi za sopstvene potrebe i ne saopštava javno njihove rezultate, daju veoma jasan presjek podrške građana, ne samo nama, već i ostalim partijama, i to je ono čega se držimo u svom radu, i dalje smo partija sa odličnim rejtingom i s najvećim povjerenjem građana Crne Gore“, zaključio je Milošević.

Bonus video: