Krivokapić: Marković će morati da posluša opoziciju

Ponavljanje izbora i rješavanje slučaja “Državni udar” treba da bude polazni osnov za saradnju opozicije i ne treba je opterećivati stvarima koje dijele partije
192 pregleda 172 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.01.2017. 17:27h

Ukoliko opozicija nastavi da djeluje jedinstveno, premijer Duško Marković moraće da pristane na ponavljanje izbora, iako sada tvrdi da se na glasanje neće izlaziti prije 2020. godine, izjavio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je u razgovoru za “Vijesti” rekao da ponavljanje parlamentarnih izbora i rješavanje slučaja “Državni udar” treba da bude polazni osnov za saradnju opozicije, navodeći da saradnju ne treba opterećivati stvarima koje dijele opozicione partije. Krivokapić je podsjetio da su čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) prihvatili prelaznu vladu, iako su tvrdili da je to nemoguće.

"DPS ima prost modus vivendi sve svoje vrijeme odbrane vlasti po svaku cijenu. Poslušan je sluga jačima od Beograda, Moskve pa sada do Emirata, dok je loš gospodar svoje zemlje. DPS je zarad vlasti mijenjao države, nacije, ideologije i zastave, pa će lako promijeniti i stav koji je saopštio Marković. Ono što je conditio sine qua non, za početak razgovora je da iskažu spremnost za održavanje novih izbora u razumnom roku ne kasnije od predsjedničkih. Marković dobro zna kako su “odradili izbore” i da Vlada državnog udara ne može biti trajno stanje. Ono za što se SDP zalaže, duboko smo uvjereni, na tragu je kompromisa o kojem je govorio komesar Johanes Han, a o kojem govori i Marković u posljednje vrijeme”, tvrdi Krivokapić.

  • Premijer Marković je kazao i da je Vlada izbornog povjerenja bila vid kompromisa. Postoji li model prema kome bi SDP, ali i ostatak opozicije, ušao u neku vrstu saveza sa aktuelnom većinom?

Vlada izbornog povjerenja ili prelazna vlada je bila dio plana koji je SDP ponudio kroz parlamentarni dijalog svim političkim subjektima. Sada DPS ima minimalnu ponudu, uvjereni smo čitave opozicije, i na njemu je da uradi prvi korak koji će voditi izborima u dogovorenom roku. Što bi bili svi uslovi za te izbore, sem punog razrješenja slučaja “Državni udar”, o tome bi se vodili razgovori i opozicija dodatno precizirala zajednički stav.

Prelazna vlada nije bila savez sa DPS-om već pokušaj da se dođe do boljih uslova za izbore. U nekim elementima je bilo poboljšanja zahvaljajući ogromnom trudu opozicionih predstavnika, ali saglasiće se svi da niko nije mogao predvidjeti državni udar 16. oktobra, što je bio presudni činilac nemogućnosti iskazivanja slobodne volje građana.

  • Koja bi trebala da bude dalja strategija opozicije?

SDP stalno inicira da usklađivanje koraka u opoziciji budu promišljeno i etapno, reklo bi se ozbiljno. Postepeno smo gradili i demokratske odnose sa opozicijom dok smo bili u poziciji vlasti. Naše polazne osnove za rješavanje krize moraju biti po obrascu koji će biti razumljiv i domaćoj i međunarodoj javnosti.

Opozicija je dan nakon izbora formirala zajednički demokratski stav o neprihvatanju rezultata izbora i bojkota Skupštine. Vjerujem da nam je sada zajednički polazni uslov ponavljanje izbora i pravno i političko-bezbjednosno razrješenje slučaja “Državni udar”. Nijesam pristalica inflacije raznih predloga i ideja koji često nijesu dominantno na tragu suštine zajedničkog cilja. Brinemo da se time može pomalo zbuniti javnosti pa i sami birači opozicije

  • I pored toga tzv. “građanska opozicija” i Demokratski front ponudili su dvije platforme. Zar to ne stvara probleme za zajedničko djelovanje?

Zaista ne vidimo pravi razlog da cijela opozicija ne pronađe najmanji zajednički imenitelj u zahtjevu za ponavljanje izbora i rješavanje slučaja “Državni udar”. U dijelu demokratskih zahtjeva za poštene izbore i razrješenje političke krize, SDP smatra da je važno održati jedinstvo 39 poslanika. Važno je imati saglasnost oko bazičnih i temeljnih zahtjeva, što utisak je već imamo, a konkretni uslovi i pravno-politički modeli za izbore će se nadograđivati i dogovarati kada za to dođe vrijeme.

  • Kako gledate na predlog Predsjedništva Fronta da opozicija ima zajedničkog kandidata za gradonačelnika Nikšića, ali i predsjednika Crne Gore?

Povećana inicijativnosti je legitimna i često može ukazivati na fokusiranost, ali nekada nije najbolji put za dolazak do zajedničkog cilja. Ponavljam, saradnju ne treba forsirati oko pitanja oko kojih postoji različit pristup već je treba realizovati tamo gdje je to moguće. U konkretnom slučaju u dijelu zajedničkih zahtjeva koje bismo uputili aktuelnoj vlasti državnog udara na način kako smo već i pismeno predložili Demokratskom forntu. SDP je, s druge strane, u kampanji jasno iskazao programske razlike sa pojedinim subjektima u opoziciji zbog kojih pojedine vrste saradnje nijesu realne.

  • Dio javnosti negodovao je zbog budžeta koji je najviše uticao na standard najsiromašnijih slojeva stanovništva. Kako to komentarišete?

Demokratska vlast uzima od građana samo na osnovu zakona, dok korumpirana vlast uzima dva puta. Jednom mimo zakona za korumpirane političare i njihove tajkune a drugi put zloupotrebljavajući zakon da popuni praznine za ono što su uzeli a što država mora trošiti. Zato je korupcija najopasnija bolest koja prijeti svakoj državi u miru.

DPS je u svom maniru udario na najranjivije kategorije stanovnika i one koji žive od svog rada. Ta neosjetljivost na realne probleme građana stvorila je kod vrha DPS stanja otuđenosti i zato će ukupna kriza bit sve dublja. Crna Gora živi na najskuplji dug čak i za balkanske uslove. A poharano je skoro sve što je stvoreno od javnih dobara za vrijeme Titove Crne Gore.

  • Očekujete li novo zatezanje kaiša u slučaju rebalansa budžeta?

Kada vodite državu na način da ste spojili privatnu i državnu kasu logično je da kasa preliva u privatnu, a da će se opet morati krpiti od narodne muke. Za tri godine ćemo se morati zadužiti još čitav jedan državni budžet, milijardu i sedamsto miliona. Zadužuju našu đecu da bi bogatili tajkunsku. DPS je svojim miljenicima poklonio dvije godine svih penzija u Crnoj Gori kroz neuzimanje 777 miliona poreza poreza od tajkuna.

DPS vladavina je suštinski negacija slobode lišena bilo kakvih ideoloških uvjerenja koja funkciniše kroz zastrašivanje, potpunu zloupotrebu i privatizaciju institucija i izborne prevare, a sve zbog ličnog bogaćenja.

  • Očekujete li zastoj u ratifikaciji Prtokola o učlanjenju u NATO nakon pobjede Donalda Trampa i odlaganja te odluke za novi saziv senata?

Ne očekujem. Očekujem da se uskoro završi ovaj proces i Crna Gora postane punopravna članica NATO saveza. Uvjeren sam da će nakon toga i demokratski procesi biti intenzivirani, budući da će i posljednja tzv. velika tema biti skinuta sa političke agende, a blisko partnerstvo sa najdemokratskijim državama današnjeg svijeta će svakako doprinijeti tome.

Ideolog DPS-a samo na jednoj zgradi "oteo" čitavu bolnicu

  • Kako komentarišete Markovićevu tvrdnju da dio javnosti uspješne privrednike naziva tajkunima, a da se zapravo radi o biznis eliti?

Kada ste otuđeni od stvarnosti, tada vam i crno može biti bijelo. U viziji gdje su opozicionari svi do jednog izdajnici, kritički mediji i civilni sektor pomagači terorista sasvim je konsekventno tvrditi DPS-u da su elita milionski utajivači poreza i otimači narodne imovine. Kakva politička takva i tajkunka DPS elita, iako je to često jedno te isto. Tajkuni kao pozajmljena imena za političare. Njihova elita ne stvara, ona samo otima dobra koja su bila narodna, a njima kroz poharu poklonjena. Najblji primjer je njihov glavni partijski ideolog, šef organizovane kriminalne grupe, koji je samo na jednoj zgradi “elitistički” ukrao desetine miliona. Na jednoj zgradi oteo čitavu bolnicu - pa sad “mučenik” mora da se liječi po inostranstvu.

Nije Njegoš proganjao Bošnjake, nego DPS sa kojim su u savezu

  • Kako komentarišete nesporazume u vladajućoj koaliciji zbog Njegoša?

Njegoš je jugoslovenski i crnogorski velikan, iznad i izvan svog vremena. Jedan od najprevođenijih sa južnoslovenkih jezika, jer je stvaralac na univerzalnom jeziku slobode, pravde - ugroženih i potlačenih.

Svako zlo u svakom narodu se krije iza svojih velikana. Nacisti su tako pokušali upraljati Hegela, Vagnera i Getea. Devedesetih je na sličan način svoju zlu politiku isti ovaj DPS pokušao pravdati Njegošem. Sada to rade sa djelovima Bošnjačke stranke da bi širili zavadu, a oni dijelili plijen otet od svih građana. Ovo nije Njegoševa Crna Gora kako ovo nije ni 19. vijek. Ali bez Njegoša ne bi bilo ni ove građanske, nezavisne i evroatlantske Crne Gore i njime ćemo se vječno ponositi jer mu je to priznala ona cijela Jugoslavija. Više je Njegoš bio Evropljanin svog vremena no DPS–BS koalicija ovog. Nije on proganjao Bošnjake no DPS pa neka ne kriju svoju zajedničku sramotu iza njegovog istorijski potvrđenog imena.

Bonus video: