Darmanović: Vjerujemo da Srbija neće odlučiti da štiti bjegunca od pravde

"Pretpostavljam da se ni u jednoj zemlji ne bi slavio njen nestanak. I da svaka zemaljama ima pravo da na neki način zaštiti sjećanja na svoju istoriju," kazao ej Darmanović u Briselu
156 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2018. 11:51h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da Crna Gora nije vodila bilo kakve razgovore o paktu protiv Srbije.

"Što se tiče Crne Gore, sasvim je sigurno da nikakvi ne samo koraci nego ni razgovori nisu vođeni o nikakvim paktovima ili koalicijama. Mi ne funkcionišemo na taj način. Za nas je dobrosusjedna politika politika najboljih mogućih odnosa sa susjedima i jedan od stubova naše spoljne politike. Ne bi se angažovali ni u kakvim savezima protiv svojih susjeda i prijatelja", kazao je Darmanović novinarima poslije sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO u Briselu.

Darmanović je dodao i da je sam potpredsjednik Kosova Enver Hodžaj demantovao da radi na stvaranju antisrpskog saveza u zemljama regiona.

Na pitanju o samim odnosima sa Srbijom, ministar je kazao da se može reći da su oni dobri.

"A u politici se pojavljuju razne debate i rasprave. I ponekad predstavljaju izvjesne izazove. Međutim, naša saradnja - ekonomska, politička, u EU integracijama, kulturna i robna razmjena - ubjedljivo govori u prilog u tome da su odnosi dvije zemlje sasvim dobri. Naravno, postoje određena pitanja - sad imamo taj slučaj vezano za naš sudski proces - na koji čekamo odgovor Srbije. To pitanje nije beznačajno jer se tiče vladavine prava i odnosa zemalja prema vladavini prava. Ali stvari rješavamo na način koji smatramo daje u interesu svih. Vjerujemo da dobre odnose među zemljama u regionu, pojedine rasprave i otvorena pitanja neće na dugi rok dovesti u pitanje zajedničke ciljeve. Svi imamo zajedničke ciljeve," kazao je ministar, dodavši da obje zemlje u ponedjeljak otvaraju poglavlja u pregovorima sa EU.

Darmanović ističe da su te stvari važnije od "ovih rasprava koje su često uslovljenje unutrašnjom politikom zemalja".

Na pitanje o zabrani ulaska za pojedine državljane srbije u Crnoj Gori, ministar je kazao da je Crna Gora ove godine obilježila značajne datume.

"Ti datumi se vrlo različito vide u crnogorskoj javnosti. Pretpostavljam da se ni u jednoj zemlji ne bi slavio njen nestanak. I da svaka zemaljama ima pravo da na neki način zaštiti sjećanja na svoju istoriju. To su rasprave koje će vjerovatno trajati".

O navodim da je srpski ambasador Zoran Bingulac dopustio hapšenje optužebe za državni udar Branke Milić u njihovoj ambasadi u Podgorici ali da je to kasnije stopirano iz beogradskog Ministarstva inostranih poslova, šef diplomatije je kazao da mu to nije poznato.

"Teško mogu da uđem u to kako funkcioniše odnos između ambasadora i MIP Srbije. Mi čekamo odgovor na taj slučaj. Vjerujemo da Srbija neće odlučiti da u svojoj ambasadi štiti bjegunca od pravde. Nadamo se da će se stvar riješiti u skladu sa dobrim odnosima dvije zemlje," naveo je on.

Kada je u pitanju sastanak o zapadnom Balkanu u NATO, kojem je prisustvovala i visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, ministar je istakao da je on bio koristan.

"Donijeli smo jednu vrlo značajnu odluku. To je da se usvoji Godišnji nacionalni program za BiH, što de facto znači aktivaciju MAP-a. Mi mislimo da je to jedna dalekosežna i značajna odluka koja BiH približava ili bar otpočinje značajnije put ka evroatlantskim strukturama. Mislimo da je to značajno za tu zemlju i značajno za stabilnost regiona", kazao je ministar.

Na pitanje šta je presudilo za donošenje takve odluke, Darmanović je istakao da je ukupni progres koji je BiH pokazala u dužem periodu.

"Ali naravno, mnogo toga treba da bude urađeno u budućnosti," upozorio je on.

U kontekstu prepreka regiona na evropskom putu, on je kazao da bi dijalog Beograda i Prištine mogao da ide bolje i brže.

"Znamo da ima neslaganjai otvorenih pitanja. NATO sarađuje sa svim zemaljama u regionu. Neke od njih naravno su orijentisane ka članstvu u NATO, neke nisu. Bez obzira na to milsimo da saradnja sa evroatlantskim strukturama za svaku zemlju i za region ukupno može da bude samo pozitivan korak," naveo je on.

Bonus video: