Biznis elita rado darivala DPS

Za DPS se novac ne žali najviše u Bijelom Polju, Podgorici, Baru... gdje su firme čiji su osnivači poklonili po 2.000 eura
115 pregleda 15 komentar(a)
Milo Đukanović, Branimir Gvozdenović, Duško Marković, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Branimir Gvozdenović, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.12.2016. 19:31h

Nešto manje od milion eura prikupila je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) prošle godine od donacija za lokalne izbore u pet opština i državne parlamentarne izbore 16. oktobra.

Tako makar pokazuju zvanični podaci Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koja “Vijestima” nije odobrila uvid u finansije vladajuće stranke.

Najvažniji donatori DPS-a su njeni poslanici, direktori, državni funkcioneri, kandidati za te ili odborničke pozicije. Ipak najviše novca, po 2.000 eura koliko je i godišnji maksim predviđen Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dali su vlasnici malih preduzeća.

Po 2.000 eura doniralo je stotinjak osoba, a makar polovina njih u Centralnom registru Poreske uprave na svoje ime ima registrovanu jednu ili više firmi. Njihova imena “Vijesti” neće objavljivati, jer je direktor ASK Sreten Radonjić ignorisao zahtjev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama da se izvrši uvid u prijave DPS-a. A na spisku biznismena koji nijesu žalili 2.000 eura je i Radonjićev imenjak, Sreten Radonjić, najvjerovatnije, jedan od pripadnika “biznis elite”. Da se ne radi o direktoru ASK potvrdio je ranije “Vijestima” njen portparol Svetozar Trebješanin.

Za DPS se novac ne žali najviše u Bijelom Polju, Podgorici i u Baru- gdje je sjedište firmi čiji su osnivači ili ovlašćena lica poklonili vladajućoj partiji novac ili neku uslugu u vrijednosti 2.000 eura.

U društvu “biznis elite” su i bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Njihova imena dovođena su u sumnju sa korupcijom tokom privatizacije te kompanije, ali tužilaštvo nakon godina istrage još nije okrivilo bilo koga za korupciju iako je u SAD potvrđeno da je podmićivanja bilo.

Takođe i vlasnik velikog lanca mesara iz Bijelog Himlija Franca, koji je i član GP DPS-a poklonio je 2.000 eura.

Za parlamentrane izbore DPS je od donacija prikupio 845.760 eura, za lokalne izbore u Budvi oko 42.000 eura, u Kotoru samo 12.500, Tivtu 13.500, Andrijevici 2.500 a najmanje u Gusinju gdje je samo jedna osoba donirala 1.250 eura. Poslanici, pa i lider DPS-a su u partijsku kasu davali i po cijelu platu, a nekima nije to smetalo ni u jeku ljetne sezone, u avgustu mjesecu, kad se ide na odmore.

Najšire ruke su partijsku funkcioneri DPS- a na sjeveru, u Bijelom POlju i Beranama. Tako je šef beranskog DPS-a Bogdan Fatić poklonio 1850 eura partiji, a direktor tamošnje Opšte bolnice Budimir Dabetić 1.350. Poslanik iz Mojkovca Obrad Mišo Stanišić dao je 1.500 eura.

Bjelopoljac Hajro Kajević koji je 2012. ranije sa dvije hijade eura pomogao listu “Za evropski Šavnik”, a jednaki iznos je sada donirao centrali DPS-a. Visokopozicionirani u prilozima je i Suljo Alivodić, član Borda direktora Gradske čistoće u Podgorici.

Da li je DPS možda prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata u kome se navodi da je zabranjeno primanje pomoći od lica koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije i organizovanog kriminala, za javnost će ostati tajna.

Ministarstvo pravde nije htjelo da odgovori na pitanje “Vijesti” da li u registru osuđenih ima nekoga od donatora DPS ili drugih stranaka.

Nepozananica će ostati i da li su preduzeća i preduzetnici “i sa njima povezana pravna i fizička lica, koju su učestvovali u javnim nabavkama za državu, na spisku onih koji su darivali partiju Mila Đukanovića.

“Fizičko i pravno lice u odnosu na koje je poreski organ pokrenuo postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze ne može davati priloge političkim subjektima. Pravno lice koje u trajanju od tri mjeseca nije izmirilo dospjele obaveze prema zaposlenima ne može davati priloge političkim subjektima”, piše u zakonu.

Da li tih slučajeva ima u praksi, zna DPS i Agencija, koja krije podatke. A da donatori vladajuće partije baš i nijesu rukovođeni samo humanizmom, pokazuje i podatak koji je ranije objavio MANS, da je kompaniji “Meso-promet” iz Bijelog Polja odlukom Vlade u julu 2016. opredijeljeno 560.000 eura, za investicioni projekat zapošljavanja oko 70 osoba u sektoru mesne industrije. “Meso promet” je inače i jedan od glavnih partnera državnih organa, pa na tabli stare zgrade vlade, gdje je sjedište DPS-a, direkcije za imovinu, javne nabavke i drugih, stoji njihova ponuda za nabavku mesa po povoljnim uslovima.

SD prikupio oko 50.000 eura

Poslije DPS-a, najviše novca su prikupile Socijaldemokrate koje su za lokalne I parlamentarne izbore imale oko 54 000 eura. Njihov najveći darodavac je Žarko Radulović, partijski funkcioner I direktor hotela “Splendid” koji je dao maksimalnih 2.000 eura.

Demokratski front i SDP Ranka Krivokapića sakupili su po 10.000 eura, Bošnjačka stranka 5.000 a Demokrate Alekse Bečiča 4.500. Pozitivna je imala samo 500 eura donacije, dok koalicija “Ključ” nije prijavila da ih je uopšte imala iako su njeni lideri Žarko Rakčević i Srđan Milić privatni biznismeni.

"Partijski vojnik krije informacije"

Direktorica MANS-a i članica Savjeta ASK Vanja Ćalović rekla je “VIjestima” da je većina partija sakrila ključne podatke o finansiranju, a da te podatke nije objavila ni Agencija uprkos preporuci Savjeta.

"MANS ih je tražio na osnovu Zakona o SPI, iako ih ASK I dalje krije. Nestransparentnošću svog rada Agencija je doprinijela politizaciji pitanja finansiranja izbora. Umjesto da ponudi činjenice i raščisti nedoumice, partijski vojnik na čelu Agencije krije infirmacije o finansijama partija”, rekla je Ćalovićeva.

Ona je kazala da će MANS istrajati na pravnim postucima protiv ASK dok sve informacije ne budu javne.

Bonus video: