Kotor: Bez kvoruma za raspravu o budžetu

Iz DPS Kotor navode da je sa "Demokratskom partijom socijalista ovaj grad je imao sigurnost, stabilnost , perspektivu i redovno finansiranje..."
79 pregleda 10 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2016. 10:10h

Sjednica SO Kotor prekinuta je zbog nedostatka kvoruma.

"Odbornici Demokratske partije socijalista neće svojim prisustvom davati legitimitet zasjedanju na kojem je predviđena rasprava o Odluci o privremenom finansiranju Lokalne samouprave, s obzirom da sjednica SO Kotor nije sazvana u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi te odredbama Statuta i Poslovnika o radu Skupštine Opštine Kotor", navodi se u saopštenju DPS-a.

"U cilju pripreme zasjedanja Skupštine, Skupštinska služba se obratila nadležnom Ministarstvu Javne uprave sa zahtjevom za davanje mišljenja da li predsjedavajući Skupštine može zakazati redovnu sjednicu lokalnog parlamenta prije okončanja prve konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta. Nadležno Ministarstvo svojim dopisom od 29.12.2016.godine je precizno odgovorilo na predmetno pitanje da redovnu skupštinu saziva i njome rukovodi Predsjednik Skupštine. Kako se u konkretnom slučaju krše odredbe Zakona, Statuta i Poslovnika s toga su jasni razlozi odsustva naših odbornika. Demokratska partija socijalista odnosno Predsjednik Opštine dr Aleksandar Stjepčević je u pravovremenoj i u zakonito sprovedenoj proceduri pripremio Budžet za 2017 godinu koji je prošao faze Nacrta , javne rasprave I dobio neophodnu saglasnost Ministarstva finansija i isti proslijedio Skupštini na dalje odlučivanje. Za razliku od ovako odgovornog odnosa predstavnici matematičke većine su pokazali lice neodgovornosti. Smatramo da je potpuno neprimjereno ignorisati Budžet koncipiran na 20 594 000,00 eura I koji je veći oko 3 miliona u odnosu na finansijske rezultate iz 2016. godine. Ovakvim postupanjem tzv. Skupštinske većine nanosi se direktna šteta gradu i svim građanima Kotora, koji su lišeni većih prihoda, ubrzane realizacije važnih projekata , kao i zakonitog raspolaganja sa novcem poreskih obveznika", dodaje se.

Oni navode da je sa "Demokratskom partijom socijalista ovaj grad je imao sigurnost, stabilnost , perspektivu i redovno finansiranje i servisiranje svih potreba građana, kao i normalno funkcionisanje svih javnih službi na nivou grada".

"I umjesto da se, nakon skoro tri mjeseca od izbora, bavimo sa pitanjima koja su u funkciji daljeg razvoja grada,pripremom turističke sezone i drugim važnim pitanjima ,na djelu je jalovo igranje sa demokratijom i voljom građana dosadašnjih opzocionara, potpomognuti sa SDP-om. Ovo je još jedna prilika da građani Kotora vide ko je vodio i ko može voditi Kotor na zakonit način u cilju ostvarenja interesa i potreba svih građana grada. Navodna opozicija koja preferira konstituisanje vlasti na nivou Kotora očigledno se ne može dogovoriti ni oko Odluke o privremenom finansiranju Lokalne samouprave što dovoljno pokazuje o njihovim kapacitetima zaostvartenje funkcionisanja I razvoja grada Kotora ,kao i drugim značajnim pitanjima koja su u interesu svih građana. Demokratska partija socijalista kao ozbiljna i odgovoran politički subjekt i u predhodnom periodu pokazala ,čekajući rasplet političke situacije,da je spremna da u cjelosti opravda nedvosmisleno I veliko iskazano povjerenje građana Kotora,najveći broj osvojenih mandata 12 , i u skladu sa predizbornim programom ostvari planirane ciljeve za unapređenje kvaliteta života u gradu", zaključuje se.

Dodaje se da će predstavnici DPS-a Kotor u lokalnoj samoupravi nastaviti da obavljaju funkcije.

Zakonom o finansiranju lokalne samouprave propisano je da se Budžet opštine mora donijeti do 31. decembra, a ukoliko se budžet ne donese u tom roku onda se mora donijeti Odluka o privremenom finansiranju.

Bonus video: