Ništa od naplate taksi za životnu sredinu: Neće ni da pričaju o predlogu SNP-a

Odbornik DPS-a Ilhan Tursumović koji je i direktor pljevaljskog Doma zdravlja iznio je i podatak da je Studija Svjetske zdravstvene organizacije pokazala da je u Pljevljima povećana smrtnost zbog zagađenja životne sredine
62 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.12.2016. 17:54h

Odbornici skupštinske DPS-BS-SD većine odbili su predlog SNP-a da se na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja raspravlja o nacrtu odluke o naplaćivanju posebne naknade za unapređenje i zaštitu životne sredine.

U DPS-u kažu da ne bježe od te veoma važne teme, ali ističu da odluka nije kvalitetna i da je treba doraditi. Obrazlažući odluku zbog čega predlog SNP-a nije uvrstio u dnevni red, predsjednik SO Tarik Gadžović je kazao da je prije njenog usvajanja potrebna slaglasnost Vlade.

Iz SNP-a su predlagali da se odluka usvoji u formi nacrta i dostavi Vladi na davanje saglasnosti, ali i taj predlog nije dobio podršku.

Odbornik DPS-a Igor Golubović predložio je da se odluka uvrsti u dnevni red u drugom kvartalu naredne godine. Golubović j istakao da je suština odluke povećanje prihoda u lokalnom budžetu, a ne smanjenje zagađenja.

“Ne možemo se izjasniti o nečemu što nije kvalitetno urađeno. Potrebno je da u naredna tri-četiri mjeseca odluku unaprijedimo i da je dovedemo do kvaliteta kakva ona treba da bude“.

Odbornik DPS-a Ilhan Tursumović koji je i direktor pljevaljskog Doma zdravlja iznio je i podatak da je Studija Svjetske zdravstvene organizacije pokazala da je u Pljevljima povećana smrtnost zbog zagađenja životne sredine.

SNP je predlagao da se za otpad koji potiče od eksploatacije uglja, laporca, kamena i olovno-cinkane rude naplaćuje 0,50 eura za metar kubni čvrste mase, za otpad koji potiče od prerade olovno-cinkane rude 10 eura po toni odložene jalovine, a isto toliko za otpad koji potiče od proizvodnje električne energije iz Termoelektrane.

Za otpad koji potiče od eksploatacije i prerade drveta naplaćivalo bi se 2 eura po metru kubnom, a predložena je i naknada za zagađenje voda. G. M.

Bonus video: