Darmanović: Partije koje čvrsto vjeruju u članstvo u NATO da budu u parlamentu prilikom odlučivanja

Komentarišuću bojkot rada parlementa od opozicije, Darmanović je podsjetio da nijedan zapadni, ni evropski i američki relevantni subjekt ne osporava rezultate ovih izbora
57 pregleda 10 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2016. 12:42h

Partije koje čvrsto vjeruju u članstvo Crne Gore u NATO-u treba da budu u parlamentu kada se o tome bude odlučivalo, smatra ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

„Ja ne vidim razloga da partije koje čvrsto vjeruju u članstvo Crne Gore u NATO-u, ne budu u parlamentu kada se o tome bude odlučivalo, jer pretpostavljam da i one čvrsto drže do svojih uvjerenja koja su do sada bila prilično stabilna u tom pogledu“, kazao je Darmanović u emisiji Evropske integracije na RTCG-u.

On, dodao je, pretpostavlja da će to biti momenat kada će se jedna značajna većina stvorti u samom parlamentu za konačnu ratifikaciju članstva Crne Gore u NATO-u.

Komentarišuću bojkot rada parlementa od opozicije, Darmanović je podsjetio da nijedan zapadni, ni evropski i američki relevantni subjekt ne osporava rezultate ovih izbora.

Naprotiv, dodao je, svi smatraju da su to bili sasvim normalni izbori u normalnoj zemlji. „Međunarodni subjekti ukazuju da bojkot parlamenta nije politika koju podržavaju, a niti jedan međunarodni subjekt ne osporava rezultate ovih izbora“.

„Naprotiv, kako je to i komesar Han izjavio, one partije koje drže do evropskih integracija Crne Gore i uopšte do članstva u porodici zapadnih demokratija, treba da se vrate u parlament gdje se vrši sučeljavanje političkih stavova, gdje se donose zakoni i gdje se vrši kontrola izvršne vlasti“, kazao je Darmanović.

On, dodao je, očekuje da će pojedine pojedine opozicione partije koje podržavaju članstvo u NATO, upravo odlučivanje o konačnoj ratifikaciji o punopravnom ulasku naše zemlje u Alijansu, uvidjeti kao razlog da se vrate u parlament.

Darmanović je kazao da se Crna Gora veoma približila članstvu u NATO-u jer je u toku ubrzana ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi.

„Gledajući ostvarne rezultate u postizanju ciljeva vanjskopolitičke strategije postavljene prije deceniju, vjerovatno nijesmo imali nikada uspješniju realizaciju“, rekao je ministar vanjskih poslova.

Bonus video: