URA o predlogu DPS-a: Marketinški trik, to su sve presipanja iz šupljeg u prazno

“Ne postoji sistematski pristup države u naplati njenih potraživanja, konkretno poreskog duga. Tako da je smanjenje izdvajanja budžetskih sredstava za finansiranje političkih partija samo jedan marketing”, smatra Abazović
0 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2016. 14:49h

Predloženo smanjenje budžetskih sredstava za finansiranje političkih partija je marketinški trik u kom nema sistematskog pristupa i kojim se ne može ostvariti trajna fiskalna konsolidacija, ocijenio je poslanik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

Demokratska partija socijalista predložila je izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojim se budžetska izdvajanja za ove svrhe sa sadašnjih 0,6 smanjuju na 0,5 odsto.

“To može samo marketinški da utiče, da umanji napade na Vladu, jer to su sve presipanja iz šupljeg u prazno i tu nema nikakvog sistematskog pristupa u spašavanju crnogorske ekonomije i ostvarivanju trajne fiskalne konsolidacije”, kazao je Abazović agenciji MINA.

On je podsjetio da su zaduženja Crne Gore ogromna i da godišnja izdvajanja za kamatu iznose 98 miliona eura.

“Ne postoji sistematski pristup države u naplati njenih potraživanja, konkretno poreskog duga. Tako da je smanjenje izdvajanja budžetskih sredstava za finansiranje političkih partija samo jedan marketing”, smatra Abazović.

On ocjenjuje da će oko milion eura koji se uštedjeti na taj način biti kasnije potrošeno na nešto potpuno pogrešno – na povećanje izdvajanja ministarstvima ili slično.

“Nikakav tu ne vidim sistematski pristup i mislim da zemlja polako, ali sigurno korača u još dublje ekonomske probleme koji će se sigrurno manifestovati naredne godine”, kazao je Abazović.

On je ocijenio da je ta ušteda došla u trenutku kada su se građani pobunili, i kada su izdvajanja za finansiranje partija dobila negativan odjek u javnosti.

“Oni su se odlučili za mjeru koja je prihvatljiva, ali to nije nešto što će riješiti problem”, poručio je Abazović.

Kako je dodao, takvu mjeru u svakom slučaju podržava.

“Potpuno je neprimjereno da u momentima vrlo teške fiskalne situacije, imamo izdvajanja za političke partije koja nijesu mala”, naveo je Abazović.

Bonus video: