Albanci su građani drugog reda u Crnoj Gori

Autori analize ocjenjuju da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani sa više aspekata, te da država suspenduje primjenu zakona kad se radi o toj nacionalnoj manjini
180 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi protest, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi protest, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.09.2011. 08:54h

Rezultati glasanja na referendumu 2006. godine pokazuju da Crna Gora ne bi postigla nezavisnost da nije bilo glasova albanske nacionalne manjine, ali su Albanci i dalje građani drugog reda, tvrdi se u analizi “Albanci u Crnoj Gori - Čekajući Godoa”.

Autori ocjenjuju da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani sa više aspekata

Cilj analize, objavljene u albansko-američkim novinama “Iliria”, a koju su radili ekonomski ekspert i jedan od osnivača Albansko-američke fondacije Kafo Boga i profesor političkih nauka na Univerzitetu u Birmingemu Stefan Volf, je da prikaže trenutnu situaciju i položaj Albanaca u Crnoj Gori.

“Privatizacija u Crnoj Gori i ekonomske reforme stvorile su socijalnu nestabilnost, ali i raširile korupciju, što je doprinijelo povećanju tenzija između Albanaca i Crnogoraca. Te tenzije bi mogle lako da eskaliraju što bi se moglo proširiti i na ostale nacionalnosti i nacionalne manjine u Crnoj Gori”, piše u analizi.

Autori ocjenjuju da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani sa više aspekata, te da država suspenduje primjenu zakona kad se radi o toj nacionalnoj manjini, što je primjetno kroz proces privatizacije.

“Lokalne vlasti rijetko su uključivale vlasnike čija su prava ignorisana. Jedan od takvih primjera suspenzije zakona je privatizacija oko 500 hektara zemlje prodatih za šest centi po metru kvadratnom i to, ako je vjerovati lokalnoj populaciji, rođaku bivšeg premijera Mila Đukanovića”, ističu autori ne precizirajući o kojoj se lokaciji ili više njih radi.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: