Albanske partije odgovorile premijeru: Otkad vlada Đukanović, sve nas je manje

Albanci u Crnoj Gori su sastavni dio albanske nacije koja naše probleme osjeća kao svoje, naveo je Nimanbegu
98 pregleda 0 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Vasilj Siništaj, Mehmed Zenka, Mehmed Bardhi, Foto: Luka Zeković
Genci Nimanbegu, Vasilj Siništaj, Mehmed Zenka, Mehmed Bardhi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2014. 22:15h

Predstavnici albanskih stranaka koje su u vladajućoj koaliciji optužili su premijera Mila Đukanovića da „nesmotrenom” ocjenom zbog formiranja vlasti u Ulcinju bez DPS-a, potvrđuje retoriku iz predizborne kampanje kada se otvoreno govorilo da je grad nerazvijen jer DPS nije na vlasti.

Nakon sastanka sa albanskim političarima, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu kazao je da Albanci neće odustati od svojih zahtjeva.

„Albanci u Crnoj Gori su sastavni dio albanske nacije koja naše probleme osjeća kao svoje”, naveo je Nimanbegu.

On je upozorio da Albanci neće odustati od zahtjeva za decentralizaciju vlasti, ostvarivanja punih nacionalnih prava, punopravne opštine Malesija-Tuzi, povraćaja imovine u skladu sa demokratskim standardima.

„Ako će se ovi naši politički zatjevi od vas drugačije gledati i od nas će se drugačije gledati na svako učešće u vlastima na centralnom nivou”.

Sastanku sa Nimanbeguom prisustvovali su Nazif Cungu iz Force, Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative, Amir Holaj iz Perspektive, kao i Fatmir Đeka (DP), Mehmed Bardhi iz Demokratskog saveza i Đerđ Camaj (AA).

Nimanbegu je podsjetio da albanske stranke podržavaju integracije Crne Gore u NATO, između ostalog i zato što NATO traži poštovanje demokratskih standarda za manjinske narode.

On je upozorio se da bez ispunjenja tih standarda ne može u NATO, upozoravajući na smanjenje broja Albanaca u Crnoj Gori. „Albanski narod sa 40 hiljada, sa popisa iz 1991, odnosno od kada je DPS na vlasti, smanjio se za više od deset hiljada”, kazao je on.

Bonus video: