Albanski forum: Razmotriti učešće u vlasti u kojoj je Bogdanović ministar

"Za Albance, Vaša prijava ništa ne znači nego ste sami sebi ostavili ljagu Vašim djelovanjem", stoji u obraćanju ministru kulture
24548 pregleda 102 komentar(a)
MInistar kulture Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
MInistar kulture Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović

Albanski forum neće dozvoliti kažnjavanje građana Malesije, niti upoređivanje kulturnog skupa na obali Cijevne, na kome se samo pjevalo, igralo i slavilo, sa skupovima na kojima se poziva na mržnju, uz šovinističke poruke, ne samo prema Crnoj Gori, nego i drugim susjednim državama, saopštili su iz tog političkog saveza.

U obraćanju ministru kulture, Aleksandru Bogdanoviću, iz Albanskog foruma poručuju da je potrebno da se na nivou svih nacionalnih partija razmotri dalje učešće u vlasti "gdje stoji ministar koji ima jedan ovakav stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca".

Oni su reagovali na najavu Ministarstva kulture, iz kojeg je saopšteno da će biti podnijeta prijava protiv organizatora skupa u mjestu Trgaja na obali Cijevne, zbog isticanja simbola druge države bez nacionalne zastave Crne Gore.

"Poštovani ministre Bogdanoviću, Vi kao ministar, i kulture Albanaca u Crnoj Gori, trebalo bi da znate da istaknuta zastava na pomenutom skupu nije samo zastava Albanije, nego nacionalna zastava svih Albanaca, gdje god žive, to jest Zastava koju nam je u amanet ostavio najveći albanski nacionalni junak, Gjergj Kastrioti-Skenderbeg, inače i ujak Ivana Crnojevića. Gospodine ministre, takođe bi trebalo da znate, da organizatori tradicionalnog skupa su građani Malesije i naša dijaspora, koja je zajedno sa sugrađanima albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, kao autohton narod, dala punu podršku obnovi crnogorske nezavisnosti 2006. godine, i svim evro-atlanskim integracionim procesima Crne Gore, i u tim procesima ta zastava nije smetala, a Vi je danas upoređujete sa nekim drugim zastavama i skupovima", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su manifestaciji na obali Cijevne, iako je, kako navode, usko povezana sa katoličkom slavom internacionalnog karaktera, kao suorganizatori i prisutni su bili "svi Albanci Malesije i naša dijaspora, jer nama je primarna nacija, zastava i međusobno poštovanje, pa onda i vjerske i druge slave, za razliku od drugih, što smo na djelu, vjekovima dokazali i pokazali."

"Za Albance, Vaša prijava ništa ne znači nego ste sami sebi ostavili ljagu Vašim djelovanjem! Ali, svakako da dodamo da je potrebno da se na nivou svih nacionalnih partija razmotri dalje učešće u vlasti gdje stoji ministar koji ima jedan ovakav stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca, na kojima neizostavno se vijori i vijoriće se zastava Albanaca", poručili su iz Albanskog foruma.

Bonus video: