Ambasada SAD o izborima 2008: Vujanović traži glasače preko Milove harizme

Neki crnogorski nacionalisti, takođe smatraju da je Vujanović, koji štiti SPC, mek kada se radi o pitanjima koja su vezana za crnogorski identitet
50 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović, Vujanović, Krivokapić, Šturanović, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović, Vujanović, Krivokapić, Šturanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.08.2011. 08:48h

Glavna poruka Filipa Vujanovića, sa kojom je 2008. godine želio da osvoji još jedan mandat predsjednika Crne Gore, bila je „ja sam sa Milom Đukanovićem“, napisao je tadašnji ambasador SAD Roderik Mur, u depeši koju je 4. aprila poslao Vašingtonu.

Dokument, koji je objavio Vikiliks, označen je kao osjetljiv. U njemu se opisuje strategija Vujanovića, njegov problem da pridobije birače DPS-a da izađu na glasanje kao i detalji sa mitinga u Nikšiću, na kojem je bio neko od zaposlenih u Amabasadi.

"Kao što pokazuje miting u Nikšiću, Vujanović daje sve od sebe da ponovo ubaci nezavisnost i crnogorski nacionalizam u kampanju, u oblastima gdje je to favorizovano, kao i da poveže sebe sa široko popularnim, među glasačima DPS-a, Đukanovićem. Dok naglašava evropske integracije, ekonomska poboljšanja, stabilnost i lokalna pitanja, čini se da je njegova glavna poruka “mi smo vam donijeli državnost i ja ću raditi sa Milom da ojačam Crnu Goru”, ili jednostvano "ja sam sa Milom"", napisao je Mur.

Najveći Vujanovićev izazov je da mobiliše članove i simpatizere DPS-a, od kojih su mnogi lobirali da se šef partije i tadašnji premijer Đukanović kandiduje za predsjednika.

"Vujanović može da računa na veliku političku mašinu da bi dobio mnogo glasača. On predstavlja crnogorsku najjaču partiju i ima relativno čist imidž, niske negativne rejtinge i u prošlosti je bio naklonjen manjinama i Srbima", naveo je Mur i dodao da snažni podržavaoci DPS-a brinu da mu fali harizma da pokrene glasače i mobiliše bazu DPS-a na izborima na kojima crnogorska državnost nije ulog, a svi kandidati daju podršku evropskim integracijama.

Neki crnogorski nacionalisti, pojašnjava bivši ambasador, takođe smatraju da je Vujanović, koji štiti Srpsku pravoslavnu crkvu, mek kada se radi o pitanjima koja su vezana za crnogorski identitet.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: