Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Potrebne godine napora da se suzbije kriminal

Američka ambasadorka Sju Braun rekla je da SAD podržavaju težnje za priključenje Crne Gore u EU i NATO
58 pregleda 0 komentar(a)
Sju Braun, Foto: Arhiva Vijesti
Sju Braun, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.06.2011. 19:06h

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Braun kazala je da je Crnoj Gori prvi i najvažniji izazov vladavina prava i da je potrebno više godina teškog napora, političke volje i teških odluka svih građana da bi se suzbijao kriminal, korupcija i uspostavila djelotvorna vladavina prava.

Ona je, na konferenciji 2BS Foruma „Uloga Crne Gore u izgradnji bezbjednosnog okvira jugoistočne Evrope“, koji se održava u bečićkom “Splendidu”, rekla da je Crna Gora napravila značajan napredak na putu evroatlantskih integracija, te da SAD podržavaju težnje za njeno priključenje EU i NATO.

“Uloga Crne Gore i susjednih zemlja, u izgradnji bezbjednosti jugoistočne Evrope su stvarni izazovi koji stoje pred zemljama koje teže integracijama”, kazala je Braun.

Dio rješenja ili dio problema

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković naglasio je da Crna Gora ima dva ključna spoljno-politička prioriteta - članstvo u NATO i EU.

Marković je naglasio da smo u Crnoj Gori postigli konsenzus kada su u pitanju evropske integracija, ali još uvijek ne i kada je u pitanju ulazak u NATO

“Ako ne postanemo dio toga rješenja, ostaćemo dio nekoga problema. Budućnost ne smijemo čekati, već budućnosti ići u susret. Nacionalne reforme su nedostatne ako ih ne prati regionalna saradanja, kojoj smo posvećeni za šire integracione procese”, rekao je Marković.

On je rekao da je novo vrijeme donijelo i nova iskušenja, a da novi izazovi traže nove mehanizme.

“A ovo se posebno odnosi na dvije najveće savremene pošasti koje prijete demokratskim državama. To su organizovani kriminal i terorizam”, kazao je Marković.

On je naglasio da smo u Crnoj Gori postigli konsenzus kada su u pitanju evropske integracija, ali još uvijek ne i kada je u pitanju ulazak u NATO.

Ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da je Crna Gora posvećena da zajedno sa susjedima gradi stabilan sistem bezbjednosti

“Uprkos tome, Vlada već tri godine sprovodi kampanju za članstvo u NATO-o koja daje zadovoljavajuće rezultate. Ipak, svjesni smo da će za dobijanje povjerenja javnosti biti najveći izazov u daljem toku ovoga procesa, i radimo na tome da javnu debatu učinimo sadržajnijom.

To mora biti debata jednakih šansi za sve da bi imali jasnu i demokratsku odluku”, kazao je Marković.

Spajanje teorije i prakse

Ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da je Crna Gora posvećena da zajedno sa susjedima gradi stabilan sistem bezbjednosti, na principima međusobnog razumijevanja, dogovora i saradnje.

“Uradili smo mnogo, ali ima još bezbjednosnih izazova sa kojima se u narednom periodu moramo vrlo odgovorno suočavati”, rekao je Vučinić.

Predsjednik Euro-atlantskog kluba Crne Gore Savo Kentera naveo je da onog momenta kada spojimo teoriju i praksu, možemo reći da smo na dobrom putu da napravimo kvalitetnu platformu za izazove koji su pred nama.

Inače, 2BS Forum je prvi koji organizuje Euro-atlantski klub Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom pravde Crne Gore, a u partnerstvu sa NATO-om i ambasadom SAD u Podgorici.

Za NATO neophodna podrška građana

Pomoćnik generalnog sekretara za savremene bezbjednosne izazove NATO-a Gabor Iklodi ponovio je da je neophodna podrška građana, a ne samo Vlade za ulazak u NATO.

"Iskustvo moje države, Mađarske, kada smo se mi pridruživali NATO–u je da smo imali jednu robusnu kampanju kako bi široku javnost uputili u to koliko je NATO važan za nas"

“Crna Gora je na dobrom putu. Sprovodite veoma energično reforme i imate dobre odnose sa svim svojim susjedima. Samo prije pola godine Crna Gora je postala kandidat za članstvo u EU, i imajući u vidu da je nezavisnost obnovila prije pet godina, smatram da je to moćan pokazatelj da Crna Gora ima reputaciju posvećenog i pouzdanog partnera.

Komisija je identifikovala još par oblasti u kojima treba da se radi. Ali sasvim sam ubijeđen da će Crna Gora sve to ispuniti na vrijeme. Što se tiče NATO-a, Crna Gora je visoko cijenjen partner. Veoma solidno napredujete ka partnerstvu za mir i plan za članstvo.

Iskustvo moje države, Mađarske, kada smo se mi pridruživali NATO–u je da smo imali jednu robusnu kampanju kako bi široku javnost uputili u to koliko je NATO važan za nas. Ova strategija se isplatila i za Crnu Goru bi situacija mogla da bude sasvim slična”, kazao je Iklodi.

Bonus video: