ASK ide na korupciju nadogradnjom informacionog sistema

“Napad na Lakićevu kvalifikovan kao ubistvo u pokušaju, “rad na rasvjetljavanju djela u toku”, navodi Vlada
61 pregleda 0 komentar(a)
protest novinara, Foto: Vijesti
protest novinara, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.11.2018. 17:46h

Crna Gora je u prvoj polovini 2018. godine “nastavila da bilježi značajne rezultate u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom, koji su potvrđeni otvaranjem novog poglavlja 17- Ekonomska i monetarna unija na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu”.

To se navodi u kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, o kome će poslanici raspravljati na sjednici Skupštine koja počinje danas.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 1. januara do 30. juna ove godine, navodi se da se u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kontinuirano nadograđuje informacioni sistem Agencije za sprečavanje korupcije, te je u prvoj polovini 2018. razvijen novi modul za elektronske planove integriteta.

U dijelu izvještaja koji se tiče slobode medija, navodi se da je Vlada 8. februara preporučila Vrhovnom državnom tužilaštvu da intenzivira aktivnosti i preispita efikasnost svih istraga napada na novinare i imovinu medija, sa posebnim osvrtom na slučajeve kod kojih nastupa zastara u 2018. U izvještaju se navodi da su u prvoj polovini godine zabilježeni napadi na novinarke ND “Vijesti” Jelenu Jovanović i Oliveru Lakić i novinara TV “Vijesti” Seada Sadikovića. Navodi se da je nadležni tužilac napad na Lakićevu kvalifikovao kao ubistvo u pokušaju i da je “rad na rasvjetljavanju djela u toku”.

Slučaj napada na Jovanovićevu tužilac je okarakterisao kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, podignut je optužni predlog protiv jedne osobe. Suđenje u Osnovom sudu u Podgorici još nije počelo i više puta je odlagano.

Slučaja bacanja eksplozivne naprave na kuću Sadikovića riješen je tako što su dvije osobe osuđene na sedam, odnosno, četiri mjeseca zatvora, zbog sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, u sticanju sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti. Kada je u pitanju pokušaj ubistva Lakićeve, nikakvi detalji nijesu navedeni. U radnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru navodi se da Crna Gora nije pokazala dovoljno rezultata u borbi protiv korupcije jer tokom godine nije bilo presuda za korupciju na visokom nivou. U izvještaju se, između ostalog, upozorava da nema dovoljno rezultata u istragama napada na novinare i politici prevencije trgovine drogom i ljudima.

U Evropskoj komisiji smatraju i da je trajno oduzimanje imovine oblast u kojoj rezultati nijesu dovoljni.

U vladinom dokumentu navodi se sa kim su se od funkcionera Evropske unije sretali državni zvaničnici Crne Gore.

Bonus video: