Bajden poručio Đukanoviću: Jačajte nezavisnost pravosuđa, slobodu medija

Đukanović ohrabren da nastavi reforme odbrane, vladavine prava i bezbjednosti kako bi se pokazali rezultati prije NATO samita u Velsu
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.04.2014. 21:23h

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću ukazao na značaj napora Crne Gore na jačanju demokratskih institucija, nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i zaštitu manjina.

To se navodi u saopštenju koje je iz Bajdenovog kabineta objavljeno nakon susreta sa crnogorskim premijerom u Vašingtonu.

“Bajden je ohrabrio premijera da nastavi u pravcu reformi iz oblasti odbrane, bezbjednosti i vladavine prava kako bi se pokazali konkretni rezultati prije samita NATO u Velsu. U tom kontekstu, Bajden je naglasio značaj snažnih napora u cilju jačanja demokratskih institucija, uključujući nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i zaštitu prava manjina”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa Đukanovićem u Bijeloj kući, on je pohvalio Crnu Goru kao važnog partnera SAD i nekoga ko doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi sagovornici su razgovarali o prilikama na Balkanu, kao i o zabrinutosti zbog stalnog pritiska Rusije na Ukrajinu.

“Američki potpredsjednik je pozdravio napredak koji je Crna Gora ostvarila u ispunjenju zahtjeva za članstvo u NATO i izrazio snažnu podršku evroatlanskim aspiracijama Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: