Bečić: Nijesu dokazali plagijat, ali im mogu pokloniti diplomu

Lider Demokrata saopštio je da režimskim medijima izgleda ne odgovara ni izvještaj "DPS komisije" koja je procjenjivala posljednjih mjeseci da li je njegov magistarski rad plagijat
10590 pregleda 30 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2019. 19:01h

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića utvrdila jeda se 21,4 odsto njegove magistarske teze ne može smatrati autentičnim radom jer "je tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja", ojavilo je danas više prorežimskih medija.

Dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, kao ni rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić, nijesu odgovorili "Vijestima" zbog čega ne dostave izvještaj ove komisije svim medijima.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, saopštio je da režimskim medijima izgleda ne odgovara ni izvještaj "DPS komisije" koja je procjenjivala posljednjih mjeseci da li je njegov magistarski rad plagijat.

Podsjetio je da Vijeće Ekonomskog fakulteta ljetos donijelo zaključak da "procedure sprovedene prilikom kontrole i odbrane rada nijesu konstatovale bilo kakve nepravilnosti".

Bečić tvrdi i da je Komisija ovim nalazom dokazala da njegov rad nije plagijat, jer nigdje u nalazu dostupnom u prorežimskim medijima nije iznešena takva tvrdnja:

"Čak ni DPS Komisija nije uspjela da dokaže plagijat", naveo je Bečić.

On je kazao i da je spreman da pokloni svoju magistarsku diplomu "ako ona njegovim političkim oponentima toliko smeta".

Na pitanje novinara da li će to uraditi ukoliko Senat ipak utvrdi da je njegov rad plagijat, on je kazao da Komisija to nije utvrdila, i da će "pokloniti diplomu onima kojima treba, a morali su da je kupe", ali da im neće pokloniti "obraz i čiste ruke".

"Čak je i nalaz protivustavne i protivpravne Komisije pokazao da rad nije plagijat, da kako oni kažu softver nije adekvatna osnova za odlučivanje, a posebno u slučajevima retroaktivne primjene. Tako smo od 50 odsto došli do toga da sam od sebe prepisivao, odnosno koristio svoj diplomski rad, a čak 20 odsto, koje se spominju, prema njihovom mišljenju, citirani su nekorektno. Nijesu naveli šta je korektno, a šta nekorektno i u kom propisu to piše", kazao je Bečić.

Ocijenio je i da je ovo jeftin pokušaj da se skrene pažnja sa afere "Koverat" i drugih velikih afera koje potresaju Crnu Goru.

Bonus video: